Nemačke firme veruju u Srbiju 1Foto: Arhiva MIC

Da će srpskoj privredi biti bolje u ovoj godini, u odnosu na prethodnu, smatra 42 odsto kompanija članica Nemačko-srpske privredne komore, od kojih bi njih 85 odsto ponovo investiralo u Srbiji, pokazalo je danas predstavljeno istraživanje koje je sprovela ta organizacija.

Uslove nepromenjene u odnosu na prethodnu godinu vidi 50 odsto ispitanika, a osam odsto smatra da su gori.

Sadašnju ekonomsku situaciju u Srbiji 50 odsto ispitanika smatra zadovoljavajućom, 38 odsto lošijom, a 12 odsto boljom.

Predsednik Nemačko-srpske privredne komore Ronald Zeliger ocenio je situaciju kao dobru, jer 92 odsto ispitanika smatra da će ona biti bolja ili nepromenjena, što je jasan indikator poboljšanja.

On je ukazao i da je ohrabrujuće što više od pola nemačkih preduzeća u Srbiji – 56 odsto, planira da poveća broj zaposlenih, a 55 odsto će povećati i investicije.

Svoje trenutno poslovanje u Srbiji 52 odsto kompanija je ocenilo kao dobro, 40 odsto kao zadovoljavajuće, a osam odsto loše.

Da će poslovanje u Srbiji u ovoj u odnosu na prethodnu biti bolje misli 64 odsto kompanija, 32 smatra da će biti isto, a četiri odsto veruje da će biti gore.

Govoreći o uslovima poslovanja u Srbiji, Zeliger je istakao da su kompanije zadovoljne kvalifikacijom kadrova, produktivnošću i spremnosti zaposlenih za rad.

Nemačke kompanije su kao najveće zamerke naveli iste stvari koje se ponavljaju godinama, gde ne dolazi do poboljšanja, a to je borba protiv korupcije i kriminala, pravna sigurnost, transparentnost pri javnim tenderima, nedovoljno dobar poreski sistem i poreska i javna uprava.

Takvu situaciju Zeliger je ilustrovao atletičarem koji trči na 100 metara i uvek se sapliće na istom mestu, a ništa ne preduzima da to preskoči.

Nadam se da to nećemo imati i sledeće godine, poručio je on.

U Srbiji posluje skoro 400 nemačkih kompanija, sa 45.000 zaposlenih, a ambasador te zemlje u Beogradu Aksel Ditman rekao je da je Nemačka najveći bilateralni partner Srbije, sa prošlogodišnjom robnom razmenom od 4,4 milijarde evra.

On je pohvalio Vladu Srbije što je sprovela neophodne reforme, koje su joj omogućile da bude još bolje mesto za investicije.

Ditman je ukazao na zamerke u izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije i upozorio na potrebu jačanja pravne države, efikasnije administracije i snažnijih sudova, jer je kompanijama koje investiraju potreban pouzdan okvir za poslovanje.

I dalje postoje određeni izazovi u Srbiji i tempo reformi mora da se ubrza, zaključio je Ditman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari