Nenadić: Nabavka uglja za borsku Toplanu otvara mogućnost za krivično gonjenje 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Odluka bivšeg direktora borske Toplane Milutina Simića da samo nekoliko dana pred odlazak sa te funkcije potpiše ugovor o nabavci uglja za predstojeću grejnu sezonu u iznosu od 626,112 miliona dinara mimo tendera i uz obavezu plaćanja 100 odsto avansa firmi Uzor-eksport, otvorila je sumnju da u tom poslu nije sve čisto.

Nemanja Nenadić iz organizacije Transparentnost Srbija je rekao da je Toplana imala zakonsko pravo da kupi gorivo bez sprovedenog postupka javne nabavke, ali da je to preduzeće „moralo da poštuje načela zakona, drugim rečima, da obezbedi konkurenciju i javnost podataka, da ne narušava konkurenciju u meri u kojoj je to bilo moguće“.

„U ovom slučaju je očigledno da je Toplana mogla da obezbedi i konkurentnost i javnost, jer nabavka nije poverljive prirode, niti takva da je može izvršiti samo jedna firma. Pored toga, niti je Toplana kupila ugalj na nekoj rasprodaji pod povlašćenim uslovima, niti na robnoj berzi“, kazao je Nenadić za portal istmedia.rs.

On je zapitao kako je bivši direktor Toplane odabrao da posluje baš sa firmom Uzor- eksport i da li su zatražili ponude od svih domaćih dobavljača.

„Ako ovo nije učinjeno onda je logično posumnjati da iza svega stoji neki skriveni dogovor rukovodstva Toplane i prodavca, pogotovo ako je cena značajno veća od tržišne, kao što se čini da jeste“, rekao je Nenadić i naglasio da to može biti osnov i za krivično gonjenje.

Bivši direktor Toplane u Boru je samo nekoliko dana pre odlaska sa funkcije, 28. juna ove godine, sklopio Ugovor sa firmom Uzor-eksport o nabavci 37.200 tona uglja.

Dragan Marković iz Narodne stranke u Boru upozorio je da je Toplana plaćala ugalj po dvostruko višoj ceni od tržišne, a da je firma Uzor-eksport (čija je vlasnica Tijana Marjanović) do početka saradnje sa Toplanom 2018. godine imala samo jednog zaposlenog.

U međuvremenu, godinama unazad, bila je praksa da se ugovori aneksiraju i kupuju dodatne količine, što je, ocenio je Marković, dovelo do toga da je danas Toplana „na kolenima“, sa dugovanjima koja su blizu godišnjeg budžeta grada.

I Zoran Andrejić, koordinator radne grupe za izradu lokalnog antikorupcijskog plana za grad Bor, smatra da bi, ukoliko su ti podaci tačni, trebalo da reaguju i tužilaštvo i Odeljenje za borbu protiv korupcije MUP Srbije kako bi se ispitao ceo slučaj.

„Neshvatljivo je da u ovom slučaju nije sprovedena javna nabavka, kada smo svedoci da iz Odeljenja finansija gradske uprave u Boru, kada je u pitanju projektno finansiranje projekata organizacija civilnog društva, uvek traže tri ponude, pa čak i kada je reč o minimalnim iznosima od 4.000 do 6.000 dinara. Tada se odmah pozivaju na Zakon o javnim nabavkama koji i ne predviđa prikupljanje najmanje tri ponude za ove iznose“, upozorio je Andrejić.

I gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić ocenio je neprihvatljivim to što je Simić, bez dinara na računu Toplane, potpisao ugovor za avansno plaćanje 612 miliona dinara.

Iako je rekao da to ne može da se oprosti, članovi gradskog veća (SPS i SNS), a potom i odbornici Skupštine grada, izglasali su odluku da Javno stambeno preduzeće „Bor“ podigne kredit za plaćanje uglja u iznosu od 300 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari