ZaječarFoto: Glas Zaječara

Iako je u ovoj godini za potrebe sporta u lokalnom budžetu planirano 20 miliona dinara više nego prošle, većina sportskih organizacija to povećanje neće osetiti, a razlog je „nesportska“ podela novca „miljenicima“ lokalnih čelnika, ali i nekim „fantomskim“ klubovima za koje niko u Zaječaru nije čuo.

Gradsko veće grada Zaječara usvojilo je predlog stručne komisije i donelo Rešenje o finansiranju godišnjih programa sportskih organizacija za 2020. godinu, kojim se za rad Sportskog saveza grada Zaječara predviđa 16 miliona dinara.

Stručna komisija vodila se Pravilnikom o finansiranju programa kojima se zadovoljavaju potrebe i interesi građana u oblasti sporta, a koliko su zadovoljene potrebe i interesi građana, zaključićete sami nakon čitanja ovog teksta.

Ubedljivo najviše novca među klubovima, kao što se i moglo pretpostaviti, pripalo je rukometnom klubu „Zaječar 1949“, ukupno 15.713.600 dinara, dok će fudbalski klub „Timok 1919“ moći da računa na 6.391.200 dinara.

Da će za rukomet biti najviše novca nije iznenadilo nikoga, ali činjenica da je „fantomsko“ Automobilsko sportsko udruženje „AS“ dobilo 9 miliona dinara iznenadilo je sve poznavaoce sportskih prilika u gradu. Navedeno udruženje dobilo je više novca nego ostalih 30 sportskih klubova i udruženja zajedno (ne računajući pomenuti rukometni i fudbalski klub).

Kažemo „fantomsko“ jer u anketi koju su novinari portala „Zaječar Online“ sproveli među 50-ak građana na skveru, niko od anketiranih nije čuo za taj klub. Za pomenuto automobilsko sportsko udruženje nisu čuli ni dugogodišnji sportski radnici uz tvrdnju da se pomenuto udruženje do sada nije pojavljivalo na spisku sportskih organizacija koje je finansirao grad Zaječar.

Automobilsko sportsko udruženje „AS“ (ASU „AS“) prema podacima sa sajta APR-a registrovano je na adresi Hajduk Veljkova 5 u Zaječaru. U pokušaju da saznamo više o ovom klubu, nismo uspeli da nađemo njihove prostorije. Na pomenutoj adresi – preko puta Amana, registrovano je nekoliko lokala i radnji, ali niko od zaposlenih nije znao da nam kaže gde su prostorije kluba.

Osim adrese sedišta, na sajtu APR-a nema drugih kontakt podataka u vidu telefona, web adrese ili elektronske pošte.

U Statutu ASU „AS“ stoji da je udruženje član nadležnog Nacionalnog granskog saveza – Sportskog auto i karting Saveza Srbije (što je i preduslov da bi po Zakonu, sportsko udruženje moglo da bude kategorizovano), ali na sajtu nacionalnog Saveza takođe nema podataka o zaječarskom udruženju.

Daljom pretragom dostupnih podataka na sajtu APR-a došli smo do informacija da je ASU „AS“ osnovano 29.11.2018. ali pod drugim imenom. Prvo ime je bilo ASU „Mokranjac“, a sedište Negotin. U februaru 2019. godine izmenom Statuta menja se i ime u ASU „AS“ ali je sedište i dalje u Negotinu. Konačno, trećom izmenom Statuta u aprilu 2019. godine udruženje menja svoje sedište i iz Negotina se seli u Zaječar.

Prema kriterijumima koji su definisani Zakonom o sportu, nosilac programa koji se finansira iz javnih izvora, jedan od uslova je da je obavljao delatnost najmanje godinu dana, pa kako ovo udruženje ima svoje sedište na teritoriji Grada Zaječara nešto manje od 10 meseci, postavlja se pitanje da li je uopšte po Zakonu dodeliti sredstva ovom udruženju.

Ostatak teksta čitajte na zajecaroniline.com

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari