Ostoja Mijailović i Nebojša Čović na „Kopaonik biznis Forumu“: Država mora da ulaže u Partizan i Zvezdu, ali dinar za sport su tri dinara manje za zdravstvo 1Foto: Kopaonik biznis forum

Predsednici KK Partizan Ostoja Mijailović i KK Crvena zvezda Nebojša Čović govorili su na „Kopaonik biznis forumu 2024“, na panelu čiji je naslov bio „Uloga sporta u privredi i društvu“.

Vodeći ljudi „večitih“ objasnili su sa kakvom situacijom su suočeni kada su u pitanju finansiranje, eventualna privatizacija i status u Evroligi dva najveća srpska kluba.

Mijailović je najpre objasnio šta je nasledio u trenutku kada je preuzeo rukovodeću ulogu u Partizanu.

„Dug je bio deset miliona evra, budžet za celu sezonu 2017/18. bio je sačinjen od dva državna sponzora, ukupan iznos bio je 1,3 miliona evra i unapred je bio potrošen. Jedna banka poverilac je odmah blokirala račun za 1,5 miliona evra, smatrajući da bih ja trebalo to da platim, igrački kadar je bio skroman na početku…“, rekao je Mijailović, a zatim dodao:

„Veliku nadu sam video u prihodu od karata. Kad sam saradnicima postavio pitanje koliki je bio ukupan prihod od karata dobio sam odgovor da je u 33.000 evra, jer nisu mogli da privole ljude da dođu u „Pionir“ da gledaju takvu košarku. Ove godine prihodovali smo osam miliona evra“.

On je istakao da bi potencijalni ulazak Dubaija u ABA ligu morao da donese profit za dva najveća srpska kluba.

„Za nekoliko dana je skupština ABA lige. Da bi Dubai igrao Evroligu treba im nastup u takmičenju u kojem bi podigli organizaciju. Ja jesam za Dubai, to je bogato tržište, došli bi mnogi sponzori. Evroliga je po tom pitanju bila jasna – želi njihov novac“, rekao je Mijailović i dodao:

Ostoja Mijailović i Nebojša Čović na „Kopaonik biznis Forumu“: Država mora da ulaže u Partizan i Zvezdu, ali dinar za sport su tri dinara manje za zdravstvo 2
Foto: Kopaonik biznis forum

„Ja ću zastupati stav da i Partizan i Crvena zvezda treba da uzmu najviše novca od ulaska Dubaija u ABA ligu zbog toga što su ova dva kluba najviše podigla regionalno takmičenje“.

Mijailović je uporedio prihode od ulaznica u fudbalu i košarci i izneo zaključak da je u Srbiji košarka gledanija nego fudbal.

„Fudbalski klub Crvena zvezda će prihdovati 5,5 miliona evra od karata ove sezone, a igrali su najjače evropsko takmičenje. Košarkaški klub Partizan preko osam ili devet miliona evra. Realno gledano, košarka je gledaniji sport od fudbala u Srbiji i to brojke pokazuju“.

Upravo zbog gledanosti košarke, Mijailović je izrazio ideju o izgradnji nacionalne košarkaške arene:

„Ja sam za to da se napravi košarkaška nacionalna arena. Dobra je stvar što država ulaže u sport, ali je poenta da mi, kao klubovi budemo održivi“, rekao je Mijailović.

Nebojša Čović najpre je govorio o formiranju KK FMP devedesetih i saradnji tog kluba sa Crvenom zvezdom, a zatim pojasnio i detalje finansijskog poslovanja Crvene zvezde od trenutka kad je on preuzeo vodeću ulogu u klubu.

Ostoja Mijailović i Nebojša Čović na „Kopaonik biznis Forumu“: Država mora da ulaže u Partizan i Zvezdu, ali dinar za sport su tri dinara manje za zdravstvo 3
Foto: Kopaonik biznis forum

„Za dvanaest i po godina potrošlii smo ukupno 95,4 miliona evra, od toga smo od države dobili 39,2 milion evra. Država u našem funkcionisanju nije prelazila 30 odsto do korone. Uspeh kluba zavisi od budžeta kluba, nijednu sezonu nismo počeli, a da smo imali zatvoren budžet. Da vas podsetim, Zvezda i dalje ima rekord posete u „Areni“, vodeći računa da našim navijačima ne možete da naplatite kartu kao na zapadu, u Nemačkoj, Americi… Ove sezone se nadamo namirenju od šest miliona evra za karte i analiziramo dalje situaciju. Jako je teško bilo da u vreme korone se prihvatite da budete u „Areni“ i na tome odajem priznanje Partizanu. Svaka čast“, istakao je Čović.

Mijailović i Čović složili su se da je privatizacija Partizana i Crvene zvezde neophodna, ali da košarka nije profitabilan sport i da je pomoć države neophodna.

„Da li su Partizan i Crvena zvezda državni klubovi? Mi smo udruženje građana. Vi imate FK Partizan gde tenkom ne možete da isterate upravu, gde nijedan navijač nije za njih, gde se karte ne kupuju… Mora da se zna kako se biraju skupštine, odbori, pa tek onda privatizacija. Jako bitna je tema TV prava u Evroligi. Zvezda i Partizana će ove sezone imati zajedno milion gledalaca u Areni, ali nemaju ništa od TV prava“, objasnio je prvi čovek crno-belih.

Čović je dodao da će država uvek morati da ulaže u profesioalni sport.

„Privatizacija? Država će uvek morati da ulaže i u profesionalni sport, jer koga predstavljaju Zvezda i Partizan? Grad Beograd i državu Srbiju. Telekom nama uloži milion evra, a prema NIS je stvarna vrednost 2,5 miliona evra. Dakle, privatizacija da, ali treba voditi računa. U Hrvatskoj se privatizacija sa akcionarskim društvima nije pokazala dobro. U Bugarskoj je model izvanredan za pranje para, a oprali su ih i više nema para u sportu“, rekao je Čović i napomenuo:

„Dinar za sport je tri dinara manje za zdravlje“.

Uz Mijailovića i Čovića, učesnici panela bili su i bivši predsednik FK Crvena zvezda Den Tana (Dobrivoje Tanasijević), zatim Zoran Laković, jedan od vodećih funkcionera UEFA i novinar Slobodan Georgijev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari