Nezadovoljni radnici po ugovoru u EPS Distribuciji 1Foto: FoNet EPS

Radnici EPS Distribucije zaposleni po ugovorima o privremenim i povremenim poslovima nezadovoljni najavljenim smanjenjem plata za 25 odsto protestovaće danas ispred zgrade tog preduzeća nakon čega će se uputiti ka sedištu Elektroprivrede Srbije na razgovor sa v. d. direktora Miloradom Grčićem.

Kako za Danas priča učesnik protesta koji je želeo da ostane anoniman, radi se o elektomonterima sa pet do devet godina radnog staža kojima je aneksom novog ugovora ponuđeno smanjenje plata sa 45.000 na oko 30 do 32 hiljade dinara, što je za njih neprihvatljivo.

– Nezadovoljstvo je kulminiralo kada smo saznali da će nam biti smanjene plate. To smatramo dodatnim udarom na naša radnička prava. Naime, većina nas nije stalno zaposlena već radimo po raznim oblicima ugovora o radu, neki od nas i preko agencije što nam značajno umanjuje prava koje primera radi imaju kolege koje rade na neodređeno vreme. Iako kao elektromonteri obavljamo poslove sa povećanim rizikom, suočavamo se sa nedostatkom opreme, sa opasnostima po život i zdravlje već smo diskrimisani jer nam ugovori o radu ne garantuju plaćeno korišćenje godišnjih odmora, plaćeni rad subotom, nedeljom i državnim praznicima kao ni prekovremeni plaćeni rad. Planirano smanjenje zarada je kap koja je prelila čašu jer većina od nas ima porodice koje izdržava. Plate su ionako male, a naša radnička prava maksimalno sužena tako da je smanjenje ličnih dohodaka nešto na šta ne možemo da pristanemo – navodi naš sagovornik.

On dodaje da je prvi protest održan prošlog petka a drugi u ponedeljak.

– U ponedeljak nas je na razgovor primio Zoran Rajović, izvršni direktor za tehničke poslove distribucije električne energije i upravljanje distributivnim sistemom EPS-a, ali s obzirom da on nije imao ingerencije da prihvati zahteve radnika u protestu, pored toga da nam se ne smanjuju plate tražimo i da budemo primljeni u stalni radni odnos, odlučili smo se na novi protest i šetnju do Balkanske ulice gde se nalazi sedište EPS-a kako bi razgovarali sa v. d. direktora preduzeća Miloradom Grčićem – navodi naš sagovornik. Kako je Danasu rečeno u protestu je stotinak radnika „EPS Distribucije“.

Inače, po ugovorima o privremenim i povremenim poslovima radi najviše elektromontera, ali takođe ima i šalterskih radnika, vozača, referenata i fizičkih radnika u svim delovima EPS-a širom Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari