Nije bilo otpuštanja, ugašena su pojedina radna mesta 1Foto: FreeImages

Iako više ne obavljam funkciju direktora JKSP „Morava“ u Lapovu, pa samim time nemam ni odgovornost za dalje sprovođenje odluke o racionalizaciji broja zaposlenih u tom preduzeću…

… osećam obavezu da odgovorim na neistinite i proizvoljne navode iznete u tekstu pod nazivom „Državna firma deli otkaze sindikalcima I trudnici, inspekciju ignoriše“, navodi na početku reagovanja na tekst Danasa bivša direktorka JKSP „Morava“, dr Katarina Kanjevac Milovanović, za čijeg je mandata petoro funkcionera i aktivista Sindikata „Nezavisnost“ ostalo bez posla, od kojih dvojicu (Dejana Kocića I Aleksandra Popovića) na njihova nekadašnja radna mesta ne može da vrati ni Inspekcija rada, pošto nadležni u JKSP „Morava“ i Opštini Lapovo ignorišu njena rešenja.

Kanjevčeva u svom reagovanju napominje da „iako u Sindikatu „Nezavisnost“ kažu da je sve počelo kajem prošle godine, kada su i u Opštini Lapovo u skladu sa Zakonom o maksimalnom broju zaposlenih u javnoj upravi počeli da se prave spiskovi prekobrojnih u lokalnom javnom sektoru, istina je da je sve počelo krajem juna 2017. kada je usvojena odluka Vlade o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme u sistemu lokalne samouprave za 2017. godinu, koja je u slučaju opštine Lapovo, značila racionalizaciju broja zaposlenih sa 116 na 93. Već početkom avgusta u našem preduzeću osnovan je sindikat „Nezavisnost – JKSP „Morava“, nakon usvojenog Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mesta u JKSP „Morava“ Lapovo u junu mesecu, a 6. septembra je upućen zahtev za utvrđivanje njegove reprezentativnosti. Međutim, 11. septembra poslovodstvo prima dopis Samostalnog sindikata zaposlenih u komunalnoj delatnosti JKSP „Morava“, u kom je navedeno da su zloupotrebljena imena njihovih članova odstrane sindikata Nezavisnost – JKSP „Morava“, zbog čega je protiv glavnog poverenika tog sindikata, Dejana Kocića, podneta krivična prijava zbog krivičnog dela falsifikovanje isprave. Reprezentativnost sindikata Nezavisnost – JKSP „Morava“ nije utvrđena, što potvrđuje i rešenje od 20. septembra“, navodi bivša direktorka JKSP „Morava“.

Ona dalje navodi da je odluka o racionalizaciji razmatrana na kolegijumima, na kojima su bili prisutni svi rukovodioci u preduzeću. Dogovoreno je da se racionalizacija izvrši ukidanjem radnih mesta, bez kojih će moći da se nesmetano i kontinuirano obavlja proizvodnja i pružanje usluga korisnicima. Dakle, izvršeno je gašenje pojedinih radnih mesta, a ne otpuštanje radnika imenom i prezimenom, kako iz teksta proizilazi.

– Odmah nakon prijema rešenja Inspekcije rada u Kragujevcu, koja donosi rešenje o vraćanju na posao samo dvojice zaposlenih Dejana Kocića i Aleksandra Popovića, JKSP „Morava“ ulaže žalbu na tu odluku, istovremeno tražeći mišljenje nadležnog ministarstva sa uputstvom kako da sprovede nalog inspekcije, odnosno odgovore na pitanje na koje poslove da rasporedi Dejana Kocića i Aleksandra Popovića kada su njihova radna mesta odlukom o racionalizaciji ugašena. Da li radnici koji su proglašeni za tehnološki višak, a koje inspekcija rešenjem vraća na posao treba da vrate otpremninu koja im je isplaćena i da li bi preduzeće trebalo da odredi druga dva tehnološka viška, kako bi se ispoštovala odluka o maksimalnom broju zaposlenih u preduzeću. Napominjem da do mog odlaska sa funkcije direktora odgovor nadležnih nismo dobili, navodi u svom demantiju Katarina Kanjevac.

– Uvidom u dokumentaciju koja je uredno zavedena u JKSP „Morava“ Lapovo, moći ćete i sami da se uverite da je zaposlena Tijana Marinković 25. decembra .2017. dostavila izveštaj lekara specijaliste iz kod se vidi da je trudna, a da je Predlog programa za rešavanje viška zaposlenih u JKSP „Morava „Lapovo usvojen 15. decembra 2017. kao i da je 21. decembra 2017. upućen na mišljenje Nacionalnoj službi za zapošljavanje – filijali u Kragujevcu. Dakle, gotovo sve procedure u postupku racionalizacije bile su završene pre nego što je Tijana Marinković, koja ima jednogodišnji staž u JKSP „Morava“, dostavila nalaz o trudnoći, ističe doskorašnja direktorka JKSP „Morava“.

Autorka je bivša direktorka JKSP „Morava“

Odgovor UGS „Nezavisnost“

Demanti bez demantija

U regionalnom povereništvu UGS „Nezavisnost“ tvrde da su Tijani Marinković u više navrata dok je bila na trudničkom bolovanju pokušavali da uruče rešenje o otkazu te da je pritom izgubila bebu, o čemu postoji medicinska dokumentacija. Regionalni poverenik „Nezavisnosti“ Dejan Đokanović tvrdi da je Katarina Kanjevac od Doma zdravlja u Lapovu tražila na uvid medicinski karton Tijane Marinković, što je protivzakonito, o čemu, takođe, prema njegovim rečima, postoji relevantna dokumentacija. Katarina Kanjevac u svom demantije ovo i ne pominje.

Dogovori svih rukovodilaca o „ukidanju radnih mesta“, nikako nisu i kriterijumi za utvrđivanje broja zaposlenih koji treba da napuste firmu. To je, uostalom, potvrdila i Inspekcija rada svojim rešenjima o vraćanju dvojice (za trudnicu Tijanu Marinković postupak je u toku) od petoro radnika koji su 29. decembra prošle godine ostali bez posla.

Navodi da je JKSP „Morava“ tražila „mišljenje nadležnog ministarstva sa uputstvom kako da sprovede nalog Inspekcije“, sa formalno-pravno aspekta posmatrano, najobičnija je besmislica. Sudska i inspekcijska rešenja se sprovode, a ne tumače. Z. R.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari