Perspektiva pčelarstva u Crnoj Gori sa pojedinih aspekata mnogo je povoljnija nego što je bila prethodnih godina, jer smo značajno napredovali u osavremenjivanju pčelinjaka i edukaciji pčelara.

Postoji drugi deo koji je problematičan, a to je napuštanje sela i manje stoke koja pase po livadama, naročito ovaca jer je poznato da ovce i pčele idu zajedno. Crna Gora nikada ne može postići veliku proizvodnju meda, ali zato ima sve predispozicije, zbog svoje flore i velikog broja medonosnih biljaka, za proizvodnju visoko kvalitenog meda. Ipak, valja napomenuti da je crnogorski med već prepoznat kao jedan od najkvalitenijih u regionu – ocenjuje na početku razgovora za Danas stanje i perspektivu pčelarstva u Crnoj Gori Radule Miljanić, predsednik Saveza pčelarskih organizacija koji čini 1.650 pčelara okupljenih u 25 udruženja u 22 crnogorske opštine. Ovi pčelari perema podacima Zavoda za statistiku poseduju ukupno nešto vise od 50.000 košnica iz kojih se godišnje izvrca od 10 do 15 kilograma meda što znači da se u Crnoj Gori proizvede između 500 i 750 tona plus drugi pčelinji proizvodi, poput voska, propolisa, polenovog praha, matičnog mliječa i slično.

Od svih grana poljoprivrede u Crnoj Gori u ovom trenutku pčelarstvo je u ekspanziji jer nikada nije bilo više pčelinjih društava nego što ih sada ima, kaže Miljanić. To je, objašnjava, postignuto zahvaljući izvanrednoj saradnji sa Ministrstvom poljoprivrede i ministrom dr Petrom Ivanovićem. Naime, Savez pčelarskih organizacija uz pomoć Ministarstva poljoprivrede već nekoliko godina svakom novom pčelaru mlađem od 30 godina poklanja tri košnice i tri pčelinja društva pa svake godine oko 40-ak mladih ljudi u počinje da radi u toj grani. Crnogorski pčelari su međusobno i solidarni i složni jer su okupljeni u ovaj jedisntveni savez za razliku od drugih poljoprivrednih udruženja kojih ima više iako se radi o istim sektorima, poput mljekara, voćara i slično. Takođe jedini od poljoprivrdenih proizvođača pčelari imaju mesečni časopis preko kojeg edukuju svoje članove.

Međutim,veliki problem koji pčelari ne mogu sami da reše je nelegalni uvoz meda, koji je uz to sumnjivog kvaliteta. Što je još problematičnije, taj med se prodaje najčešće pored puteva u neadekvatnim objektima i još ga prodavci reklamiraju kao domaći crnogorski med što je svojevrsna bruka za domaće pčelare.

– Vrlo nam je bitno da se spreči nelegalni uvoz. Nismo mi protiv uvoza niti se plašimo konkurencije već se zalažemo da na tržištu bide med sa poznatim poreklom – kaže Miljanić.

Kada je zvanično se med Crnu Goru uvozi u manjim količinama dok izvoza nema, jer bi za to bilo potrebno organizovati otkup i pakovenje, prodaju na domaćem terenu, i kada se to sve završi i dobije HASAP certifikat tek onda se može konkurisati za izvoz.

– Crnogorski pčelari ulažu i velike napore da proizvedu med po savremenoj tehnologiji sa zaštitnim sredstvima organskog porekla. Uz sve ovo, o izvozu meda razmišljaće se tek nakon završetka Kuće meda sa čijom se izgradnjom počelo pre par mjeseci i čiji završetak je planiran za kraj ove ili najkasnije početak iduće godine – kaže dalje Miljanić za naš list.

Kuća meda će imati tri bitna sadržaja za crnogorsko pčelarstvo. To su pogon za preradu voska, zatim pogon za pakovanje meda i treći sadržaj tj.pogon za ivetovanje šećera i izradu pogača za prehranu pčelinjih zajednica. Mašinu za preradu voska pčelari su nabavili i već radi u iznajmjenom objektu i dosada je prerađeno oko 15 hiljada tona crnogorskog voska. Prerada voska je inače bila veliki problem crnogorskih pčelara jer se to radilo samo u zemljama okruženja i gotovo uvek dobijali loš kvalitet.

Kuća meda pored ovih pogona imaće prodajni i skladišni prostor, salu za sastanke i deo muzejskog prostora. Objekat površine više od 600 kvadrata nalazi se u mestu Daljam, opština Danilovgrad i koštaće oko pola miliona evra.

Pohvale

Pohvale na račun kvaliteta crnogorskog meda čuju se ne samo iz Crne Gore već i iz okruženja. Tako je nedavno i ambasador Mađarske u Crnoj Gori Kristijan Poša u razgovoru za Danas, govoreći o crnogorskoj poljoprivredi i pregovorima sa EU kazao da se tu proizvodi izvanredan med koji može naći svoje mesto na probirljivom evropskom tržištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari