Nikolić sa kineskom delegacijom o dolasku investitora u Srbiju 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom Tomislav Nikolić razgovarao je danas sa delegacijom provincije Šandong koju predvodi zamenik guvernera Vang Šuđian, koji je istakao da mu je želja da kompanije iz te provincije dođu u Srbiju i da se ostvari napredak i zajednička korist.

Vang Šuđian je istakao i želju da saradnja Srbije i njihove provincije posebno napreduje u tri pravca, navodeći da se prvi pravac odnosi na poboljšanje mehanizma međusobnih poseta na visokom nivou kao i na nivou lokalnih samouprava, saopšteno je iz Saveta.

„Drugi pravac saradnje na kome posebno treba raditi odnosi se na realizaciju infrastrukturnih projekata, saobraćajnu industriju, na oblast elektroenergetike, naftne industrije, građevinarstva“, rekao je Vang Šuđian i dodao da se treći pravac odnosi na oblast tekstilne, hemijske industrije, preradu prehrambrenih proizvoda.

On je rekao da se juče delegacija provincije Šandong uverila da radovi na izgradnji Kineskog kulturnog centra teku po planu, kao i da su obišli i radove na koridoru 11, gde je na deonici Obrenovac-Ub i deonici Lajkovac-Ljig glavni izvođač radova kompanija „Šandong Haj Spid“.

Vang Šuđian je istakao da kompanija „Hisense“ koja je nedavno postala većinski vlasnik kompanije „Gorenje“ a koja posluje u Valjevu, Zajačeru i Pazovi, želi da proširi svoje poslovanje.

Nikolić je istakao da je Kina Srbiji sveobuhvatni strateški partner i da se saradnja Srbije i Kine zasniva se na najčvršćim temeljima, temeljima prijateljstva.

„Sa kineskom državom i kompanijama računamo na dugoročno partnerstvo, i dok postoji iskreno prijateljstvo prema Kini, Srbija ne mora da brine o sve bržem ekonomskom razvoju“, rekao je Nikolić i dodao da dve države treba da proizvode za treće tržište, a da mu je želja da se u Srbiji otvaraju novi kineski proizvodni pogoni.

U razgovoru je učestvovao i ambasador Kine u Srbiji Li Mančang, piše u saopštenju

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari