Niški aerodrom ujednio opoziciju u skupštini 1Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Trojica poslanika iz Niša, iz DS, DSS i Nove stranke, na odvojenim konferencijama za novinare zatražila su objašnjenje i punu informaciju od premijerke Srbije Ane Brnabić zbog prenosa vlasništva niškog aerodroma “Konstantin Veliki” na državu.

Od premijerke je zatraženo i da se objavi “tajni ugovor o koncesiji za aerdorom Nikola Tesla“, kako bi se razjasnilo da li je tačno da se država navodno obavezala da će obustaviti razvoj niškog aerodroma.

Šef poslaničke grupe DS Goran Ćirić pozvao je nadležne da odustanu od namere da niški Aerodrom „Konstantin Veliki“ pređe iz vlasništva grada u vlasništvo države. On je rekao da „nespremnost da se javno objave detalji ugovora o koncesiji beogradskog Aerodroma, ali i o budućem statusu Er Srbije“ otvaraju šansu za različita nagađanja i da je to razlog zbog čega bi trerbalo objaviti detalje o koncesiji.

“Jedan od apsurdnih argumenata koji se navodi je i da Niš ne može da obezbedi milijardu dinara zbog toga što duguje Vojsci Srbije i pominje se ugovor oko izgradnje stanova koji se rade na lokaciji bivše kasarne. Pozivam predsednicu vlade da kaže zbog čega nije aktivirana bankarska garancija na iznos od 10 miliona evra koji bi poravnao potraživanja vojske i vlade u odnosu na grad Niš. Mislim da je ovo još jedan od primera pune centralizacije u kojoj se dobri projekti gase, a budžeti lokalnih samouprava onemogućavaju da novac i dobit uspešnih preduzeća usmeravaju u dalji razvoj“, navep je Ćirić i dodao da je u Nišu nedavno usvojen strateški plan javnih preduzeća, među kojima i Aerodroma „Konstantin Veliki“, u kojem se navodi da on posluje profitabilno, ali je posle četiri dana doneta odluka kojom se predlaže skupštini prenos vlasništva, uz argumentaciju da Aerodrom Niš ne posluje uspešno i nije sposoban da samostalno razvija svoje kapacitete.

Milan Lapčević, poslanik DSS, smatra da je preuzimanje aerodroma urađeno na jedan krajnje nejasan način.

“Da vas podsetim grad Niš je uložio više destina miliona evra u razvoj aerdoroma koji je 1999. postradao u NATO bombardovanju, a 2003.godine donacijom Norveške i grada Niša aerodrom je rehabilitovan i ponovo stavljen u funkciju i od tog dana kreće hod po trnju kako bi aerodrom bio u funkciji i kako bi osnažio razvoj tog kraja. Tri miliona ljudi gravitira na tom aerodromu i leti ka evropskim destinacijama odatle“, naveo je Lapčević i dodao da je nejasno zbog čega sada kada aerodrom staje na noge i počinje da bude pozitivan i nezavisan od subvencija grada, država traži od grada da prenese vlasništvo, imovinu i sve sertifikate da bi država nastavila da još više razija aerodrom.

On napominje da ministarka Zorana Mihajlović tvrdi da je razlog za prenos vlasništva, jer grad nema novca da ulaže u razvoj aerodroma, ali da je veliko zašto Niš nema novca. „Pa zato što godinama centralna vlast smanjuje transfere svim lokalnim samoupravama i godinama unazad poreske prihode koji su se slivali u lokalnu samoupravu prenosi na nivo države, pa su sad lokalne samouprave u lošem stanju.

Lapčević pita i zbog čega je država uložila više od milijardu proteklih godina u niški aerodrom, a sada to ne može. „Zbog svih nastalih nejasnoća tražim od Ane Brnabić da kaže koji su stvarni razlozi zbog kojih se traži prenos vlasništva državi i zašto se država nije setila ranije kada je aerodrom bio u velikim problemima nego je čekala da grad uloži svoja sredstva i dovede aerodrom do nivoa opstanka, pa tek onda da traži prenos. Ima li sve to veze sa koncesionarom koji je prošle nedelje preuzeo beogradski aerodrom „kaže poslanik DSS i dodaje da građane zanima šta će dalje biti sa niškim aerodromom“.

Lider Nove stranke Zoran Živković izjavio je danas novinarima u Skupštini Srbije da nema razloga da se vlasništvo, odnosno upravljanje niškim Aerodromom „Konstantin Veliki“ sa Niša prebaci na državu. On smatra da je prestanak razvoja niškog aerodroma na štetu je građana Srbije, a pominjući „tajni kocesioni ugovor“ za Aerodrom „Nikola Tesla“, kojim se država navodno obavezala da će obustaviti razvoj niškog aerodroma, pozvao je građane da pruže podršku Nišlijama i spreče, kako je rekao, „nelogičan i nezakoniti akt“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari