Više od 1.500 ljudi glasalo "protiv" poklanjanja aerodroma državi 1Protest u Nišu Foto: Fonet/Marko Mišić

Niški aerodrom je neotuđivo vlasništvo građanki i građana Niša.

Ovom odlukom stavljamo van snage Odluku Gradskog veća o besplatnom ustupanju tog aerodroma državi, koju je potpisao gradonačelnik Niša Darko Bulatović, zaključak je građanskog protesta održanog jutros ispred sedišta Skupštine grada Niša, u organizaciji Inicijative “Ne damo Niški aerodrom“.

Za ovakvu odluku glasalo je više od hiljadu i po okupljenih građana podizanjem listića na kojem je pisalo „protiv“, dok je „za“ bio jedan građanin. Glasanje je organizovala Inicijativa koja je pre početka protesta okupljenima podelila listiće „za“ i „protiv“ odluke Gradskog veća o besplatnom ustupanju osnivačkih prava i kompletne imovine Aerodroma „Konstantin Veliki Republici“ koja je doneta krajem prošlog meseca na preporuku Vlade Srbije.

Organizatori su kazali da protest u pravnom smislu predstavlja zbor građana, koji Statut grada predviđa kao način izjašnjavanja, a povodom kojeg Skupština grada mora da zauzme stav. Zbor građana je organizovan jer je sednica Skupštine grada, inače zakazana za danas, odložena za kraj meseca, a uz to nezvanično najavljeno da će pre njenog održavanja Niš posetiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

– Gospodin diktator će kada bude dolazio sa sobom dovesti i 150 autobusa stranačkih pristalica, kako bi pokazao da su građani Niša za otimanje svog aerodroma od strane države. Ali, nas se to ne tiče, neka oni prave sletove za svog predsednika. Nas zanima Niški aerodrom, o kojem odlučujemo isključivo mi i ovde, odnosno odbornici Skupštine grada. O Niškom aerodromu ne odlučuju, niti mogu odlučivati ,ni predsednik ni premijerka i nas njihovo mišljenje ne interesuje- rekao je Miloš Bošković, predstavnik Incijative i poslanik Dosta je bilo u ostavci.

Rastislav Dinić iz Udruženog pokreta slobodnih stanara, koji je član Inicijative, kazao je da je zadatak građana Niša da u narednom periodu intenzivno podsećaju gradske odbornike da su oni „predstavnici građana, čije interese moraju da zastupaju“, a ne poslušnici predsenika, premijerke, republičke vlasti i partijskih centrala. On je ocenio da se vlastima očigledno žuri da „otme Niški aerodrom“, podsećajući da se ugovor o koncesiji za Beogradski aerodrom još uvek drži u tajnosti, tako da se  još uvek ne zna da li se u njemu „pominje“ i niška vazdušna luka, koju treba staviti pod kontrolu, kako ne bi konkurisala beogradskoj.

– Ovaj grad se bori protiv centralizacije od 1986. godine, kada je tadašnji gradonačelnik Dragoslav Pavlović jasno rekao da Niš ne da svoj aerodrom državi, i to režimu Slobodana Miloševića. Ne smemo ga dati ni sada jer je on naš motor razvoja i ne smemo dozvoliti da ga država uništi. Čuvanjem naše imovine, mi čuvamo i imovinu Kraljeva, Kragujevca, Aleksinca… I poručujemo da imamo prava da budemo živi i živimo i izvan Beograda- rekao je Mladen Jovanović, predsednik  Upravnog odbora Nacionalne koalicije za decentralizaciju.

Predstavnik Lokalnog fronta Kraljevo Predrag Voštinić kazao je da bi najradije opsovao i tako završio govor, ali da je važno reći da aktuelna vlast, koju je nazvao „dripcima“, koči razvoj i kraljevačkog aerodroma „Morava“, koji je inače renoviran pre sedam godina.

– Mi ovde štitimo Ustav, koji kaže da je ovo država građana, i u kojoj građani odlučuju, a ne dripci, pojedinaci, koncesionari…- kazao je on.

Predstavnici Inicijative najavili su da će sledeće okupljanje biti organizovano na dan održavanja sednice Skupštine grada na kojoj bi trebalo da se donese konačna odluka o poklanjanju Niškog aerodroma Republici. Oni su kazali da je moguće da okupljanja bude i ranije, u zavisnosti od ponašanja vlasti, te pozvali građane da preko društvenih mreža i medija prate razvoj situacije i budu spremni da odmah reaguju.

Okupljeni su uzvikivali „Naš grad!“, „Čik, čik, čik pipnite u Niš“, „Lopovi“, a najveće zvižduke izazvalo je pominjanje predsednika  Vučića.  Neki od njih su nosili transparente protiv aktuelne vlasti i SNS-a, a pojedinci i saobraćane znake koji vode do Niškog aerodroma. Među okupljenima primećeni su predstavnici Inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“, poslanici DS Dušan Milisavljević i Goran Ćirić, te čelnici više opozicionih stranaka i nevladinih organizacija u Nišu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari