Nova Ekonomija: Telekom je "napredak" bacio u dug od 1,15 milijardi evra 1 Foto: Beta/Milan Obradović

Telekom Srbija je u proteklih nekoliko godina agresivnim nastupom na tržištu multimedijskih usluga i širenjem optičke mreže u potpunosti preokrenuo model poslovanja, navodi Nova ekonomija i ističe da finansijski izveštaj na kraju 2020. godine pokazuje da su dinamične promene kompaniji donele i dug od 1,15 milijardi evra za tri godine.

Na kraju 2017. godine dugoročne obaveze su bile samo 289 miliona evra, da bi na kraju 2020. godine skočile na 1,44 milijarde evra, prenosi Nova ekonomija.

Po izveštaju RATEL o tržišnom učešću u poslednjem kvartalu 2020. godine, Telekom i SBB su skoro izjednačeni i obuhvataju oko 90 odsto korisnika multimedijskih usluga na teritoriji Srbije.

Posmatrajući isklјučivo porast broja korisnika multimedije, moglo bi se zaklјučiti da je Telekom ostvario veliki napredak, ali ako se pogledaju finansijske efekte tog „napretka“, podaci nisu nimalo ohrabrujući.

Prihodi od prodaje, kada se isklјuče ostali poslovni prihodi koji nisu pravi pokazatelј, u proteklih pet godina porasli su sa 120 milijardi na 129 milijardi dinara, dok su poslovni rashodi povećani za 12,5 milijardi dinara.

To je plaćeno ogromnim zaduženjem kompanije – na kraju 2017. godine dugoročne obaveze su bile samo 34 milijarde dinara, da bi na kraju 2020. godine skočile na 169 milijardi dinara, navodi NE.

Stvarna dugovanja su još veća, pošto su kratkoročne obaveze za 41 milijardu dinara veće od obrtne imovine.

Razlika od 350 miliona evra pokazuje da kompanija ima velike teškoće sa likvidnošću, odnosno da će Telekom morati da uzima nove kredite i za tekuće poslovanje, a kada se i ta razliku uzme u obzir, dolazi se do podatka o realnom zaduženju Telekoma od 210 milijardi dinara, odnosno 1,788 milijadri evra.

Telekomu ove godine dospeva za vraćanje čak 51,5 milijardi kredita, odnosno 440 miliona evra i za kompaniju će biti izazov da bez državne pomoći obezbedi povolјne (nove) kredite za vraćanje dospelih obaveza.

Nova ekonomija dodaje i da je dugi niz godina u Telekomu prisutan trend gašenja fiksne telefonije.

Tako je 2016. godine Telekom od fiksne telefonije ostvario skoro 39 milijardi dinara ili više od 31 odsto poslovnih prihoda, da bi prošle godine ostvario samo 25,8 milijardi dinara, odnosno manje od 20 odsto poslovnih prihoda ili 220 miliona evra, uz tendenciju dalјeg pada.

Mobilna telefonija se nalazi u fazi „zasićenja“ i tu se prihod Telekoma stabilizovao na oko 63 milijarde dinara godišnje.

U ne tako dalekoj budućnosti, možda čak i ove godine, država će dodeliti i 5G licence, što će omogućiti i SBB da se pojavi u mobilnoj telefoniji kao konkurent, kako SBB uveliko i najavlјuje.

Pored toga, Telenor najavlјuje da će se pojaviti na tržištu multimedijskih usluga, pa će moći da ponudi pored mobilne telefonije i pakete usluga korisnicima kakve sada nudi Telekom, zaključuje NE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari