Nova ekonomija: Umesto za penzije, 171 milion za subvencije reciklerima 1Foto: Beoinfo

Vlada Srbije donela je rešenje po kom će 171,6 miliona dinara (skoro 1,5 miliona evra) preusmeriti sa podrške za isplatu penzija na finansiranje subvencija za reciklažnu industriju, piše „Nova ekonomija“.

„Sredstva u ukupnom iznosu od 171.615.000 dinara prenose se u tekuću budžetsku rezervu … i raspoređuju se Ministarstvu zaštite životne sredine, radi obezbeđivanja nedostajućih sredstava potrebnih za finansiranje reciklažne industrije“, navodi se u rešenju.

U rešenju piše da je ovaj novac bio opredeljen za „podršku za isplatu nedostajućih sredstava za penzije“, ali se sada prebacuje u Zeleni fond Srbije za subvencije privatnim preduzećima.

Rešenje je doneto 24. decembra, a potpisala ga je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Ranije u decembru, Vlada je preusmerila ukupno 950 miliona dinara sa Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja i Uprave za javni dug na subvencije privatnim preduzećima koja se bave reciklažom.

Država Srbija ima dugovanja prema reciklažnoj industriji koja su iznosila 2,8 milijardi dinara za 2016, 2017. i 2018. godinu, prema navodima Udruženja reciklera Srbije.

Udruženje je reklo u aprilu 2019. godine da je u republički budžet od ekoloških taksi u 2018. godini prikupljeno 11,5 milijardi dinara, dok je za tretman opasnog otpada izdvojeno samo 2,19 milijardi dinara.

Ministarstvo zaštite životne sredine i predstavnici reciklažne industrije potpisali ugovore o isplati podsticaja za prerađeni otpad u 2018. godini, a reciklerima opasnog otpada isplaćeno je 65 odsto od ukupno ostvarenih podsticajnih sredstava za 2018. godinu, saopštilo je tada udruženje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari