Od danas Dina kartica obavezna 1Ilustracija Foto: EPA-JUSTIN-LANE

Danas stupa na snagu prva od novina nedavno usvojenog Zakona o međubankarskim naknadama, a to je obaveza poslovnih banaka da besplatno izdaju Dina platnu karticu svim klijentima koji otvaraju novi tekući račun, kao i onima kojima istekne neka od važećih platnih kartica.

Ako klijenti banke žele neku od drugih platnih kartica (Viza ili Masterkard), moraju da podnesu zahtev. Ovaj već čuveni član 9 u zakonu je izazvao veliku buru u bankarskim krugovima prilikom predstavljanja predloga zakona pošto prema njihovom mišljenju narušava fer konkurenciju. U NBS su se pravdali da sve razvijene zemlje imaju nacionalnu platnu karticu, kao i da su provizije kod Dine i do šest puta manje nego kod stranih kartica. Prema njihovom istraživanju za prosečan račun od 1.800 dinara plaćen Dinom plaća se provizija od 2,18 dinara po transakciji dok se prilikom plaćanja inostranim karticama plaćaju provizije od 8,2 do 12 dinara. Još jedan argument NBS je da prilikom plaćanja domaćom karticom provizije ostaju u zemlji i na njih se plaća PDV, dok kod plaćanja stranim karticama novac od naknada odlazi van zemlje.

„Udeo kartičnih transakcija u našoj zemlji u ukupnim bezgotovinskim plaćanjima se neprestano povećava, tako da trenutno iznosi oko 57 odsto, a od toga se u ovom trenutku čak 87 odsto transakcija platnim karticama u dinarima u celini realizuje u platnim sistemima izvan Srbije nad kojim, institucije Srbije nemaju nikakve ingerencije niti pravo bilo kakvog uvida u njihov rad. Imajući u vidu ove pokazatelje, realizacija dominantnog broja dinarskih kartičnih transakcija van zemlje predstavlja sistemski rizik kome je izložen naš finansijski sistem, te je suština člana 9 u ublažavanju ovog rizika u cilju postizanja nesmetanog funkcionisanja platnog sistema, a što predstavlja i jednu od osnovnih funkcija Narodne banke Srbije“, navodi se u odgovoru NBS.

Takođe kažu u centralnoj banci da građani ne mogu odbiti da im se izda platna kartica „s obzirom na to da je svrha ove odredbe zaštita od sistemskog rizika u platnom sistemu, o čemu prosečan korisnik platnih kartica nije dužan da ima saznanja, ali to ne oslobađa centralnu banku obaveze da navedeni rizik u finansijskom sistemu za koji je odgovorna minimizira“.

Druga, važnija novina ovog zakona stupa na snagu 17. decembra i to je smanjivanje međubankarskih naknada za korišćenje platnih kartica na 0,5 odsto za debitne i 0,6 odsto za kreditne kartice, da bi 17. juna ove provizije bile spuštene na 0,3 i 0,2 odsto kao i u EU. Ove međubankarske naknade određuju kartičarske kuće, a plaća ih banka koja je prihvatila karticu, odnosno čiji je POS terminal na kojoj je ona provučena, banci koja je izdala karticu. Prema tvrdnjama NBS ove naknade iznosile su i do 80 odsto ukupnih provizija za plaćanje karticama i po pravilu su svaljivane na trgovca. Zato su, kako tvrde u NBS, mnogi mali prodavci izbegavali uopšte da primaju kartice jer bi provizije pojele veći deo njihove zarade.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

8 reagovanja na “Od danas Dina kartica obavezna”

 1. Ako je tačna informacija koju ste napisali u ovom tekstu,da svako mora da ima Dina karticu i da ne može da odbije da mu se izda onda je to neustavno i protivno slobodama i pravima građana i takvu odredbu propisa treba ukinuti.Moje pravo kao građanina je da izabarem da li ću koristiti bilo koju platnu karticu ili ne .Ovo treba osporiti na Ustavnom sudu Srbije.(kakav god da je)

  • Samo da napomenem – piše da ne smemo da odbijemo da nam kartica bude izdata, ali ne piše da smo obavezni i da je koristimo. Da se razumemo, užasnuta sam i ja time da neko može da mi naturi karticu koju ne želim, ali nema načina (valjda) da me natera da je koristim ako ja to neću.

   • Svakako će vam naplaćivati mesečno održavanje, koristili je ili ne, što jeste pljačka.

 2. Saljem jos jednom komentar potaknut clankom „Od danas Dina kartica obavezna“ kojim list Danas obavestava javno mnjenje. Takođe u izvestaju se navodi da „kažu u centralnoj banci da građani ne mogu odbiti da im se izda platna kartica“ (!)U NBS su se pravdali da sve razvijene zemlje imaju nacionalnu platnu karticu. (Danas 17. avgusta 2018.) U koliko je istinita tvrdnja iznesena u listu Danas, smatram da je suvise Hatiserifa i Obznana potureno na gradjane ove zemlje od obaveznih upravnika zgrada, obaveznog doniranja organa (do ako se ne izjasni drugacije) do sadasnje obavezne tzv DINA kartice. Nije istina da „sve razvijene zemlje imaju nacionalnu platnu karticu“. U Nemackoj, Francuskoj, Italiji, Austriji, etc. to ne postoji. Ili ako postoje tzv „nacionalne platne kartice“, one nigde nisu, niti smeju biti obavezne! Zato vas odista molim da citavu stvar pojasnite citaocima posto u razlicitim tumacenjima prikazana, unosi pometnju u poimanju novouspostavljenog zakona.

  • Dragi moderatori moj prilog jeste u vezi sa tekstom ali pocinje opstije malo, molim vas procitjte ceo komentar. Dakle po cemu se prepoznaju Srbi, koje zele da budu nesto vise? Po koriscenju hrvatskih neologizama gde postoji srpska dobra rec. Ne sporim da su reci kao nogomet i Putovnica mnogo bolje od red Fudbala i Pasosa, ali da li ste zaista potaknuti? No ista je mehanizam prisutan u vezi sa kraticama, boze pored „svetskih“ sta ce nam nase? Istovremeno zele visi standard kod kuce. Po pravilu se odmah javljaju nasi gastosi da nam objasne kako su na radu u Nemackoj i Austriji videli samo svetske (V Pay jelte i Maestro), jer sprski „gradjanski“ um, kao i nemacki samo zeli sto manje nacionalnih obelezja – kako na svojim racunarima, kafi, odeci, tako i na svojim platnim karticama, koje uzgred samo koriste u Srbiji. Na proputovanju svetom se zbog provizija danas iskljucivo koriste kreditne kartice. Ali zasto bi Srbin npr vozio Leksus, kad ceo svet jedino zna sta je Mercedes i BeEmVe (namerno ne pisem BMW). I da zemlje sa iole nezavisnom politikom (dakle ne Austrija i posebno ne Nemacka) nego Svajcarska, Japan, Brazil, Kanada, pa i Portugal(ija) imaju nacionalnu karticu koja pomaze domacem trzistu i platnom sistemu. Drugo blizu 40% Nemaca je preslo na E-Banke zbog nizih tj. „0“ provizija, jer se oni rukovode samo realnim parametrima. Da tamo postoji platna kartica sa daleko nizim provizijama, svi bi je imali, a ne V Pay (u medjuvremenu je jeftiniji za banke nego Maestro, pa se polako prelazi na njega). No kod nas je eto Dina je dugo promovisana avaj bez uspeha (secate se reklame sa Brenom?), ali malogradjanstinu je izgleda jedino moguce strogim zaonskim propisima spreciti. Dakle zelim Dini uspeh u korist svih nas.

  • U pravu ste, Jovane. Ja ne znam nijednu EU zemlju sa „nacionalnom“ karticom. Nisam, doduse, ziveo ni u Rusiji, ni na Kubi, ni u Venecueli. Svaka banka u svakoj zemlji izdaje svoje bankarske (takozvane „debit“) kartice. Za raliku od kreditnih kartice, ako upotrebljavate ovu karticu, mozete podici samo onoliko (ili manje) novca koliko imate na racunu. Od pre neko vreme, mislim prosle ili pretprosle godine, u celoj Evrozoni zabranjena je naplata provizije za placanje bankarskom (debit) karticom. Pojedine firme su uvele minimalan iznos placanje (obicno 15EUR) ali proviziju NE SMEJU da naplate. U vecini Evrozone je i podizanje gotovine debit karticom besplatno, bez provizije. Uvodjenje „drzavne“ kartice je vrlo neobicno i, rekao bih, sumnjivo. Mora da neko negde mucka nesto na veliko i da je nekome tu otvorena mogucnost da narod pljacka.

 3. za sada je obavezno da je podignes. i nema vise reizdavanja dotadasnjih debitnih (visa, master) kartica po automatizmu gde samo odes u filijalu i pokupis je. postoji medjukorak, a to je da podneses zahtev. Posto ce svi morati da podnose zahteve, bice guzva. Posto niko ne voli guzvu, ici cemo linijom manjeg otpora i koristiti dinu. logicno je da se na to racuna jer smo ovce. da ne biste pali u iskusenje, a vi tu istu dinu cim dobijete lepo pred kamere u banci isecite makazama. ako ste u beogradu, ispred nbs i ostalih zgrada gde su drzavne institucije ili figure direktno ili indirektno umesane u to A, ako kojim slucajem na ovaj nacin misle da nesto poboljsaju zbog i za gradjane, onda trazimo ozbiljan i detaljan izvestaj o svemu tome.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.