Novi gasovod čeka zeleno svetlo Brisela 1Foto: EPA/ SEDAT SUNA

Pripreme Bugarske za izgradnju infrastrukture koja bi predstavljala prelazak gasovoda „Turski tok“ na teritoriju Evrope kao i spremnost Rusije da se tom trasom snabdevaju potrošači u Evropskoj uniji je znak…

… da je taj projekat bliži sprovođenju u praksu nego što je to bio slučaj ranije ali da će izgradnja biti izvesna tek kada Brisel da „zeleno svetlo za to“, smatra stručna javnost u Srbiji.

Ruski državni gigant Gasprom kroz teritoriju Turske gradi gasovod „Turski tok“ za potrebe potrošača u toj zemlji.

Naime, bugarska kompanija Bugartransgas obelodanila je da je raspisala tender za gasnu konekciju ka Turskoj, odnosno Crnom moru, vredan 28,2 miliona dolara, za transport ruskog gasa preko teritorije te države. Gasovod ka granici sa Turskom kako je najavljeno bio bi dugačak 11 kilometara zainteresovane kompanije moći će da pošalju svoje ponude za izgradnju do 26. jula.

Od samog početka izgradnje Turskog toka za potrebe te zemlje se spominjala mogućnost da se taj gasovod proširi i na teritoriju Evrope preko Bugarske.

Ono što može da raduje potrošače gasa u Srbiji je to da je i našu zemlju, kao jednu od onih koja će biti na trasi „Turskog toka“ u slučaju postizanja finalnog dogovora, spomenuo Aleksandar Gruško, zamenik ministra inostranih poslova Rusije.

– Što se tiče izgradnje gasovoda na dnu Crnog mora, što je u osnovi najnovija verzija „Južnog toka“, reći ću da smo o tome već doneli odluku. Saradnja sa Turskom ide prilično dobro. Što se tiče Bugarske, možemo razgovarati o nadovezivanju transportne mreže na „Turski tok“ putem kopna i nadamo se da će Sofija završiti razvoj svog nacionalnog sistema snabdevanja gasom koji bi obezbedio distribuciju ruskog gasa evropskim potrošačima preko površinske tranzitne linije počev od 1. januara 2020. godine kako bi se osigurala isporuka gasa do granice sa Srbijom – ističe Gruško.

Sergej Lavrov, ministar inostranih poslova Rusije, izjavio je da je u slučaju da su države Zapadnog Balkana zainteresovane za razvijanje energetske interakcije sa Rusijom, Moskva spremna da pozitivno odgovori na takvu inicijativu. Ipak, Lavrov je upozorio da su za sprovođenje projekta nužna saglasnost i garancije Evropske komisije, odnosno Evropske unije da će biti realizovan.

Na tu okolnost ukazuje i Vojislav Vuletić, generalni sekretar Udruženja za gas Srbije.

– Suština svega je da konačnu odluku da li će „Turskog toka“ kroz Evropu biti ili ne donosi Evropska unija a ne Bugarska. To što nadležni u Bugarskoj tvrde da se pripremaju za izgradnju gasne konekcije sa Turskom ne znači da je to definitivno tako. Bugarske vlasti naime daju ovakve izjave za unutrašnjopolitičke potrebe. Naime, zvanična Sofija je svesna koliko je izgubila stopiranjem projekta „Južni tok“ kao i kolika bi joj šteta bila naneta ako bi Rusi, kao što najavljuju, prekinuli snabdevanje potrošača u Evropi preko te zemlje. Bugarska je tranzitna zemlja za transport gasa iz pravca Ukrajine i izgubila bi značajna novčana sredstva koje dobija kroz tranzitne takse da dođe do prestanka snabdevanja. Ipak, pita se više Brisel nego Sofija. S obzirom da je potrošačima u Evropi potreban ruski gas uveren sam da će Evropska unija odobriti izgradnju „Turskog toka“ kroz Evropu – ističe naš sagovornik. On dodaje da bi realizacija tog aranžmana bila sjajna stvar za Srbiju jer bi naša zemlja ne samo dobijala potrebne količine gasa već bi postala i tranzitna zemlja za njegov transport ka zemljama Evropske unije što bi omogućilo i inkasiranje značajnih novčanih sredstava kroz tranzitne takse.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari