Pomoćnik ministra kulture i informisanja za ekonomsko-finansijske poslove Željko Kovačević izjavio je danas da je Predlogom zakona o budžetu Srbije za 2020. godinu predviđeno da se za Ministarstvo kulture i informisanja, za sledeću godinu, izdvoji milijardu i sto dvadeset miliona dinara manje nego 2019. godine.

On je, na sednici Odbora za kulturu i informisanje Skupštine Srbije, rekao da će subvencije za finansiranje Radio-televizije Srbije (RTS) biti smanjene za 950 miliona dinara.

Kovačević je naveo da je ove godine bilo izdvojeno 558 miliona dinara za sufinasiranje izgradnje i opremanje zgrade Radio-televizije Vojvodine, a da u budžetu za 2020. godinu nisu planirana sredstva za ove potrebe.

„Ove dve stavke su ključ nominalnog smanjenja budžeta“, rekao je Kovačević. On je rekao da je budžetom za 2020. godinu predviđeno izdvajanje za povećanje plata zaposlenih u ustanovama kulture i Ministarstvu kulture i informisanja. Prema njegovim rečima, predviđeno je da se izdvoji 40 miliona dinara za novi kapitalni projekat istraživanje, zaštitu i prezentaciju arheološkog nalazišta Belo brdo u Vinči.

Nastavlja se sa sufinansiranjem projekata „Novi Sad omladinska prestonica Evrope“ i „Novi Sad evropska prestonica kulture“, finansiranjem adaptacije, rekonstrukcije i dogradnje zgrade Narodnog pozorišta u Subotici, i za to će biti izdvojeno 70 miliona dinara više u odnosu na ovu godinu.

Samostalni savetnik u Ministarstvu finansija Ela Ki-Simić rekla je da je Zakonom o javnim medijskim servisima država u obavezi da obezbedi dovoljno i stabilno finansiranje javnih medijskih servisa u cilju ostvarenja opšteg interesa.

Ona je rekla da je prilikom izrade budžeta za 2020. godinu procenjeno da će planirani iznos subvencije za RTS biti dovoljan i dodala da je RTS u finansijskom izveštaju za 2018. godinu ostvario i određenu dobit.“Ukoliko bude potrebe u toku godine država je u obavezi da pomogne i obezbedi stabilno finansiranje, ali je procena da je ovaj iznos subvencije za RTS za narednu godinu dovoljan“, istakla je ona.

Poslanik Partije ujedinjenih penzionera Srbije Hadži Milorad Stošić rekao je da ga čudi što je u ovolikom iznosu smanjen budžet, „jer stalno govorimo kako bi kulturi trebalo dati veći značaj, da je to jedan od bitnih segmenata društvenog života“. On je ocenio „da je neprimeren odnos RTS prema starijoj populaciji, da nema nikakvih mogućnosti da starije osobe budu informisane o svojim problemima i da daju neke predloge“ i izrazio nadu da će to biti poboljšano.

Poslanik Srpske napredne stranke Marko Atlagić rekao je da je „RTS ozbiljan javni servis“ i da bi država trebalo da mu pomogne kada je potrebno.

Poslanik poslaničke grupe Nova Srbija – Pokret za spas Srbije Đorđe Vukadinović rekao je da mu je nejasno umanjenje od 950 miliona dinara za RTS i ocenio da „nije razumno drastično smanjivati sredstva namenjena javnim servisima“. „Svi smo nezadovoljni radom javnih servisa, više ili manje, pogotovo medijskog javnog servisa Srbije, ali, s druge strane, svi se slažemo da je on strahovito važan“, rekao je Vukadinović.

On je dodao da bi javnim servisima trebalo dati taj novac, ali da bi onda trebalo „još oštrije zahtevati da obavljaju svoj posao“. Na sednici je odlučeno da Odbor za kulturu i informisanje predloži Odboru za finansije da prihvati u načelu Predlog zakona o budžetu Srbije za 2020. godinu, Razdeo 29 – Ministarstvo kulture i informisanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari