U Šapcu očekuju 14 novih investicija i otvaranje nove saobraćajnice 1

Šabac ima dve industrijske zone, od kojih je Severozapadna, najveća u Srbiji, na 600 hektara od kojih je trećina u režimu slobodne zone.

U njoj posluje oko 30, što stranih što domaćih firmi, a prekretnica je bila dolazak japanske korporacije „Jazaki“, koja zapošljava više od dve hiljade radnika.

Ove godine očekuje se novih 14 firmi i isto toliko značajnih investicija, i praktično se sada u Šapcu do posla stiže mnogo brže i lakše. Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, načelnik Gradske uprave Milan Vasić i direktorica JP „Infrastruktura Šabac“ organizovali su nedavno za novinare posetu industrijskim zonama.

Za predstavnike medija priređen je obilazak dve zone u kojima su gradilišta za nove kompanije, a o investicijama i ulaganjima u narednom periodu govorili su gradonačelnik Zelenović, Milan Vasić i Violeta Šestić, direktorka JP „Infrastruktura“ Šabac. Gradonačelnik Zelenović je rekao da sada u Šapcu svako ko traži posao može i da ga nađe.

– Mediji su imali priliku da čuju koje kompanije posluju u dve zone u Šapcu, ali i da se upoznaju sa najavama o novim investicijama koje ove godine stižu u Šabac. U Severozapadnoj radnoj zoni trenutno je zaposleno više od 3.500 ljudi, i svakoga dana se traže novi radnici. Svako ko želi da dođe do posla, koji je verujem pristojno plaćen, ima priliku da zaposlenje nađe u nekoj od firmi koje posluju u Šapcu. Bilo da je to u kompaniji Jazaki, Mondi ili Vopahel, ili u bilo kojoj domaćoj ili stranoj firmi u gradu. Ono što je jedna od naših najvažnijih politika – da svako zaradi više od posla kojim se bavi – ostvaruje se. Do pre pet godina umesto svih ovih firmi, na mestu gde je Severozapadna radna zona, bila je livada. A danas je industrijska zona u kojoj je 29 operativnih fabrika, rekao je Zelenović.

Gradonačelnik je rekao i da je u toku gradnja nove i moderne saobraćajnice u Severozapadnoj radnoj zoni (SRZ), koja će za potencijalne kupce atraktivnim učiniti i parcele koje dosad nisu prodate. Podsetio je da je SRZ u Šapcu najveća i najmodernija industrijska zona u Srbiji.

– Očekujem prodaju novih 10 hektara zemlje u SRZ, za neke nove firme. Naša težnja je da se postigne da minimalac u Šapcu bude veći 33 hiljade dinara, istakao je gradonačelnik i najavio za sledeću nedelju otvaranje nove saobraćajnice do međunarodne luke u Šapcu.

Violeta Šestić, direktorka JP „Infrastruktura“ Šabac, napomenula je da Grad teži da dovede nove, strane investicije, ali i da je administracija na raspolaganju svim domaćim preduzetnicima, kako bi unapredili poslovanje.

– U ovom trenutku u Severozapadnoj zoni imamo najavu da će četiri domaća investitora proširiti svoje pogone. Pored toga, kompanija Vopahel će proširiti svoje proizvodne pogone, a italijanska kompanija Infleks će izgraditi prvu fabriku u Srbiji, baš u Šapcu. Osim SRZ i u Istočnoj zoni se pojavljuju novi investitori. Italijanska firma Seletra će u junu početi sa proizvodnjom. Još dve firme, jedna italijanska i jedna ruska, trenutno rade na adaptaciji prostora u Robno-transportnom centru. Sve ovo je potvrda da je u Šapcu povoljna poslovna klima i mi svakodnevno radimo na unapređenju odnosa sa privrednicima, reka je Šestićeva i dodala da je Gradska uprava uvek na raspolaganju investitorima, domaćim i stranim.

– Trudimo se da im maksimalno olakšamo procedure, da im obezbedimo sve potrebne informacije i pomoć prilikom dobijanja građevinskih i drugih dozvola. Konstantno ulažemo u razvoj infrastrukture, pa je samo ove godine iz budžeta grada izdvojeno 100 miliona dinara za nove saobraćajnice, elektroenergetske objekte, vodu i kanalizaciju, rekla je Violeta Šestić.

Ona je najavila i novi, operativan carinski terminal i u Severozapadnoj radnoj zoni, s obzirom na to da na mesečnom nivou samo kroz SRZ prođe 6.000 kamiona.

Potvrda kvaliteta ocena Fajnenšel tajmsa

Inače, i u vreme međunarodne blokade devedesetih godina preduzeća u Slobodnoj zoni mogla su da nesmetano posluju i obavljaju spoljnotrgovinsku razmenu, samo to zbog tadašnjeg režima nijem iskorišćeno na najbolji način. Slobodne industrijske zone donele su veliku ekspanziju Kini i Irskoj, i izvukle ih iz siromaštva. Pre svega zbog osvajanja novih tehnologija i uključenja u svetsku razmenu. Sam Šabac, zbog uslova za poslovanje, Fajnenšel tajms uvrstio je u deset top destinacija u svetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari