Od početka godine osnovano više privrednih društava nego lane, ali je i više obrisano iz registra 1Foto: www.apr.gov.rs

U Srbiji je za sedam meseci ove godine osnovano 5.468 privrednih društava, 3,2 odsto više nego u isto vreme godinu pre, a posao je započeo i 21.871 preduzetnik, što je bilo 0,5 odsto manje nego 2018. godine, saopštila je Agencija za privredne registre (APR).

Od ukupno 27.339 osnovanih privrednih subjekata, elektronski se registrovalo 4,8 odsto, dok su ostali podneli dokumentaciju za registraciju „u papiru“, navedeno je u saopštenju.

Najviše privrednih društava osnovano je aprila, kada su registrovana 873 društva.

Iz APR-a su naveli da je prema delatnosti, najviše registrovano privrednih društava za nespecijalizovanu trgovinu na veliko, izgradnju stambenih i nestambenih zgrada, konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem, restorani i pokretni ugostiteljski objekti, drumski prevoz tereta i računarsko programiranje.

Najviše preduzetnika registrovalo je osnivanje u junu (3.704), a prema delatnosti najviše je preduzetnika registrovanih za računarsko programiranje, restorana i pokretnih ugostiteljskih objekata, konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem, frizerski i kozmetički saloni, usluge pripremanja i posluživanja pića i drumski prevoz tereta.

Od početka godine do kraja jula obrisano je 15.492 privredna subjekta, odnosno 2.139 privrednih društava i 13.353 preduzetnika, ili za 38 odsto više društava (1.548) i za 2,4 odsto preduzetnika više (13.043) nego u istom periodu lane.

Kako je objašnjeno, porast broja obrisanih društava je posledica prinudne likvidacije, koja je sprovedena po službenoj dužnosti nad privrednim društvima koja nisu podnosila finansijske izveštaje dve uzastopne godine koje su prethodile 2017. godini, u skladu sa Zakonom o privrednim društvima.

Najviše privrednih društava obrisano je iz registra u maju, kada su ugašena 554 društva, a medju ugašenima, najviše je onih koja su bila registrovana za obavljanje delatnosti nespecijalizovane trgovine na veliko, konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem, dok je medju obrisanim preduzetnicima bilo najviše restorana i pokretnih ugostiteljskih objekata, kafića i barova, trgovina na malo u nespecijalizovanim prodavnicama, taksi prevoznika, frizerskih i kozmetičkih salona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari