Od proleća posao za više od 80 radnika 1Foto: www.wikipedia / Julian Nitzsche

Ako je suditi po informacijama koje su stigle od najodgovornijih predstavnika Grupe „Metalfer“, do proleća bi trebalo da krene eksploatacija u rudniku Čadinje u Prijepolju.

Prema uveravanjima koja stižu, posao bi odmah dobilo 80 do 100 radnika. Ovo je, da podsetimo, priča za Prijepoljce stara već ceo jedan vek. Toliko dugo se govori o nalazištima bakra, olova, zlata i srebra na lokalitetu Čadinje.

Engleski gigant „Metalfer“ ima plan da se, u pripremnoj fazi, iskopa najmanje 20.000 tona rude. Planira se podzemna eksploatacija koja neće negativno uticati na okolinu. Ruda bi na početku bila transportovana do Gornjeg Milanovca odnosno do Rudnika, gde bi, u flotaciji tamošnjeg rudnika olova i cinka bilo organizovano izdvajanje metala čiji se ukupan procenat bakra, olova, zlata i srebra kreće oko sedam odsto. Stručne ekspertize pokazuju da je za skupocene metale to znatno iznad procenta rude u Boru, koji je decenijama u eksploataciji. Paralelno sa intenzivnim iskopavanjem rude radiće se infrastruktura u samom rudniku kako bi se što pre iskop rude višestruko uvećao. Procenjene rezerve su preko sedam miliona tona.

Lokalna samouprava ide u susret ovoj decenijama čekanoj investiciji. Predsednik opštine Dragoljub Zindović ističe da će nadležni organi u opštini dati punu podršku za ubrzano izdavanje potrebnih saglasnosti i dozvola koje daje država, a sa svoje strane pojačati infrastrukturnu aktivnost na širem području Čadinja, kako bi se poboljšali uslovi za saobraćaj prema rudniku. Grupa „Metalfer“ osnovana je Londonu 1993, a u Srbiji je prisutna od 2002. godine. Od tada je kompanija postala jedan od najvećih proizvođača čelika i rudarskih projekata u regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari