Od radnika Manjeti Marelija traže da se odreknu prava na štrajk 1Foto: Fonet Aleksandar Levajkovic

Samostalni sindikat u kragujevačkoj fabrici kompanije Manjeti Mareli za proizvodnju branika za „fijat 500L“ saopštio je danas  da nikada neće da potpiše „protivustavni aneks kolektivnog ugovora o oduzimanju prava radnicima na štrajk“.

-Naš sindikat je danima već izložen pritiscima sa svih strana da potpiše taj protivpravni akt. Ukoliko se to nastavi, izaći ćemo u javnost sa imenima ljudi čijem smo pritisku izloženi – navode u sindikatu. Dodaju da je poslovodstvu fabrike danas podnet zahtev za nastavak pregovora o novom kolektivnom ugovoru.

– Ako se uskoro ne dogovorimo, preduzećemo radikalne sindikalne mere – poručuju sindikalci.

Zaposleni u Manjeti Mareliju, firmi koja će od 1. maja početi da posluje u okviru Fijata, sredinom nedelje odbili su da prihvate aneks novog kolektivnog ugovora, prema kojem ne bi imali pravo na štrajk u naredne tri godine.

– Poslovodstvo fabrike nas je obavestio da takav aneks postoji u novom kolektivnom ugovoru u Fijatu, te da su ga tamo potpisali rukovodstvo sindikata i menadžment FCA Srbija. Uprkos tome, rukovodstvo našeg sindikata i radnici Manjetija jednoglasno su ocenili da je takav aneks neprihvatljiv, a menadžment Manjetija zbog toga odbija da potpiše novi kolektivni ugovor – rekao je našem listu potpredsednik Sindikata u Manjeti Mareliju Zoran Miljković.

On je dodao da će, ako druga strana bude insistirala da se radnici odreknu prava na štrajk, biti doneta odluka o obustavi rada u prvoj polovini narednog meseca. Izvesno je da bi ubrzo posle toga stale i trake u Fijatu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari