Održan drugi simpozijum o pivarstvu u Zrenjaninu 1Foto: M. P.

Srbija ima dobar potencijal u pivarstvu, izvozi se i ovaj sektor beleži oporavak.

SU pivarsku proizvodnju uključeno je svojom nadležnošću više ministarstava, koji su priremili podsticajne mere, naveo je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević otvarajući simpozijum o pivu u Zrenjaninu. Drugi naučno-stručni simpozijum “Pivo, pivarske sirovine i oprema” u Zrenjaninu okuplja stručnjake, proizvođače i predstavnike zanatskih pivara, kao i proizvođače opreme i sirovina.

-Skup ima naučni značaj a cilj mu je pokretanje pivarstva, grane koja je značajna za nauku ali i za privredu. Okupili su se stručnjaci iz čitavog regiona, od Slovenije, Hrvatske, Češčke, Slovačke i Makedonije i to je veliki potencijal. Naši naučni instituti, posebno novosadski Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Tehnološki fakultet u Novom Sadu i beogradski Poljoprivredni fakultet daju svoj doprinos – naveo je minstar Mladen Šarčević.

Simpozijum o pivarstvu ove godine organizuje Udruženje pivara Srbije, u saradnji sa Institutom za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad, a generalni sponzor je grad Zrenjanin.

-Sačuvali smo turističku manifestaciju posvećenu pivu, imamo sada ovaj naučni skup a verijem da smo na dobrom putu da se ponovo proizvodi Zrenjaninsko pivo – najavio je zrenajninski gradonačelnik Čedomir Janjić.

Tokom tri dana, od 28. do 30. avgusta u zrenjaninskom hotelu “Vojvodina” tokom simpozijuma o pivarstvu održavaće se plenarna predavanja, radni i poslovni susreti. Nakon simpozijuma biće objavljen zbronik, sa sažetkom radova.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari