Razoružavanje istorijeFoto: 6 Edukacija za 21. vek

Beogradski simpozijum o nastavi istorije, pod nazivom „Razoružavanje istorije“, biće održan treći put za redom, a prvi put na regionalnom nivou 11. i 12. aprila 2024. godine u Beogradu, u okviru obeležavanja 75. godišnjice Saveta Evrope i nakon Treće godišnje konferencije Opservatorije za nastavu istorije u Evropi.

Simpozijum prvi put ima i prateće događaje koji uključuju internacionalni studentski seminar ISHA, međunarodnu radionicu „Propitivanje spomenika“ (Monumental Challenges) i objavljivanje priručnika „Učionica sećanja na otvorenom“.

Na taj način će se u Beogradu istovremeno tokom cele nedelje odigravati serija događaja posvećena istoriji i kulturnoj baštini uz brojne internacionalne učesnike.

Kroz panel sesije i kreativne radionice, Treći beogradski simpozijum nastavlja svoju misiju unapređivanja nastave istorije kojom se podstiču demokratska kultura, interkulturalno razumevanje, multiperspektivnost i razmena različitih inovativnih praksi u sferi akademske, nastavne, studentske i učeničke zajednice. Preispitaće nastavu istorije u postkonfliktnom okruženju, kao i zloupotrebu istorije u političke, ideološke i vojne svrhe.

Ove teme dodatno su aktualizovane nakon napada Ruske Federacije na Ukrajinu 2022. godine, i eskalacije sukoba između Izraela i Palestine 2023. godine.

Prethodni simpozijumi, održani 2022. i 2023. godine, ponudili su inspirativan okvir za uvođenje različitih tema koje, u vezi sa nastavom istorije i obrazovanjem za demokratiju i ljudska prava, odražavaju savremene izazove na lokalnom, regionalnom i evropskom nivou. Glavni ciljevi simpozijuma su unapređenje uslova za procese pomirenja i razmenu iskustava u regionu putem formalnih i neformalnih inicijativa artikulisanih kroz nastavu istorije i građanskog vaspitanja, modernizacija obrazovanja u skladu sa savremenim naučnim principima, kao i implementacija preporuka Saveta Evrope iz oblasti nastave istorije, obrazovanja i kulturne baštine.

Pored angažovanih panel diskusija i radionica, Simpozijum takođe pruža učesnicima jedinstvenu priliku da istraže grad kroz vođene pešačke ture, zamišljene da preispitaju spomeničko nasleđe, osvetljavajući istorijski kontekst Beograda, s posebnim fokusom na događaje iz 1990-ih godina.

Organizator simpozijuma je Udruženje Edukacija za 21. vek koje je kroz saradnju okupilo brojne domaće i međunarodne institucije (Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu, Institut Georg-Eckert, Braunšvajg, Nemačka, Opservatorija za nastavu istorije u Evropi, Strazbur, Londonska škola ekonomije, program Ideas / Ratiu Forum, Rumunija / Ujedinjeno Kraljevstvo, EuroClio, Hag, Holandija, Muzej devedesetih, Beograd, RYCO, Beograd / Tirana). Partneri na ovom projektu su Kancelarija Saveta Evrope u Beogradu, kao i Ambasada Nemačke u Beogradu, Ambasada Velike Britanije u Beogradu, Ambasada Švajcarske u Beogradu, Ambasada Francuske u Beogradu i Ambasada Rumunije u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari