"Naljutila Vučića i Dačića": Ko je Dora Bakojani, izvestiteljka Parlamentarne skupštine Saveta Evrope? 1EPA/SIMELA PANTZARTZI

Dora Bakojani izvestiteljka Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u par dana uspela je da naljuti i Aleksandra Vučića i Ivicu Dačića.

Tokom večerašnjeg obraćanja predsednk Srbije poručio je Bakojani da treba da je bude sramota, navodeći da je za tri dana promenila mišljenje o pristupu Kosova Savetu Evrope.

„Eh jada i čemera (…) Sramota. A onda se setila da nije važna ZSO ni eksporprijacija ni ništa, manastir Dečani, ni to što Srbima uksraćuju pravo na korišćenje srpskog jezika, što su izloženi brutalnoj neproporcionalnoj sili“, poručio joj je Vućić.

Nekoliko dana ranije po isto pitanju Bakojani je naljutila i šefa srpske diplomatije.

“Dora Bakojani nije bilo ko, ona je iz porodice Micotakisa, ona je sestra premijera“, rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić za Bakojani.

Dačić smatra da „nije u redu“ što je predlog političkog komiteta Parlamentarne skupštine Saveta Evrope za prijem Kosova u članstvo tog tela podnela glavni izvestilac, Grkinja Dora Bakojani, „zato što je Srbija prema Grčkoj bila veoma korektna“.

Na nedavno održavnom sastanku komiteta u Parizu usvojen je izveštaj Bakojani u kojem je stajala preporuka da Kosovo bude primljeno u Savet Evrope. Bakojani je od Prištine tražila da ispuni tri uslova, od kojih je ispunjen samo jedan – vraćanje imovine manastiru Visoki Dečani.

Sledi razmtranje zahteva Kosova da postane član SE u plenumu PSSE, a zasedanje se očekuje 18. aprila. Konačnu odluku doneće Komitet ministara SE.

Iako Srbija preti da će, ukoliko Kosovo postane članica SE, ovu organizaciju napustiti, Bakojani je navodila da će “zaštita srpske i drugih manjina biće bolja ukoliko Kosovo postane članica Saveta Evrope“.

Od prištinskih zvaničnika dobila obećanje da će Zajednica opština sa srpskom većinom, ili prosto ZSO, biti formirana nakon što Kosovo postane članica Saveta Evrope.

Bakojani se ranije nalazila na mestu ministarke spoljnih poslova Grčke, a ranije i gradonačelnice Atine. I na prvoj i na drugoj poziciji bila je prva žena na tim funkcijama u Grčkoj. Kosovska predsednica Vjosa Osmani, premijer Aljbin Kurti i predsednik Skupštine Gljauk Konjufca Bakojani su uputili pismo.

Nakon što je isključena iz stranke Nova demokratija, čija je i bivša predsenica,  osnovala je novu stranku – Demokratsku alijansu. Novu demokratiju je vodila od 1984. do 1993, a iz nje je isključena jer je podržala vladine antikrizne mere.

Dora Bakojani rođena je 16. maja 1954. godine, u Atini, tada u Kraljevini Grčkoj. Sa 14 godina seli se u Pariz zbog vojne hunte koja je uspostavljena u Grčkoj, a s njenim završetkom 1974. vraća se u grčku prestonicu.

Novinar i političar Pavlos Bakojani, sa kojim je imala dvoje dece, ubijen je 1989. godine u atentatu koji je izvršila teroristička grupa “17. novembar”.

Radila je u Ministarstvu za ekonomsku koordinaciju i Ministarstvu spoljnih poslova. Zamenik državnog sekretara i ministarka kulture postaje onda kada joj je otac postao premijer. U braku je sa biznismenom Isidorosom Kouvelosom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari