Održana konferencija pred Sajam zapošljavanja 1Foto: Beoinfo

Član gradskog veća Dragomir Petronijević otvorio je danas u palati Beograd konferenciju sajma za zapošljavanje „How2findjob”. Konferencija je uvod u sedmi sajam za zapošaljavanje „Link2job” koji će biti održan 9. novembra u hotelu „Metropol”, a čije održavanje sedmi put za redom pomaže Grad Beograd.

Petronijević je mladim zainteresovanim ljudima poručio da posao ne treba da čekaju već da se aktivno bore i vredno rade na sticanju novih znanja i veština.

Svako mora da se izbori za posao, da se edukuje i usavršava. Po dobijanju posla potrebno je nastaviti usavršavanje kako bi se obezbedio dalji karijerni napredak – rekao je Petronijević i dodao da je pored zapošljavanja podjednako važno i preduzetništvo, odnosno samozapošljavanje, koje je podržano od strane Grada Beograda, Sekretarijata za privredu, Fonda za razvoj i Razvojne agencije, koji nude programe i pomoć za razvijanje biznis plana.

Petronijević se prisetio prvog sajma „Link2job”, pre šest godina, kada je broj nezaposlenih u glavnom gradu bio 109.000, što se znatno promenilo do danas.

Ovakvi sajmovi su ključni načini za uspešno zapošljavanje. Iako je stopa nezaposlenosti u padu, problem je manjak stručnog i kvalitetnog kadra. Takođe, postoji manjak ljudi koji podjednako dobro poznaju rukovođenje proizvodnjom i IT sektor. Preporučujem edukacije i nove programe, odnosno sticanje novih znanja i veština koje će pomoći na putu do do posla, ali i kasnije na putu do rukovodećih pozicija – dodao je Petronijević.

Zamenik direktora Nacionalne službe za zapošljavanje Filijale Beograd, Siniša Knežević, naveo je da ova ustanova već sedmu godinu zaredom podržava sajam ali i druge programe čiji je cilj smanjenje nezaposlenosti u glavnom gradu i Srbiji.

Posebno se ističu zanimanja IT sektora, što je i Vlada Republike Srbije prepoznala tako da ove godine Služba organizuje specijalističke informatičke obuke koje će zavšiti 1500 ljudi, a do kraja godine biće održan još jedan ciklus ovakvih obuka – rekao je Knežević.

On je nagalasio da je u Srbiji trenutno 556.000 nezaposlenih lica, a da je, ne tako davno, ta brojka bila veća od milion.

Što se tiče Beograda, trenutno je 76.636 hiljada nezaposlenih lica, što je sedam odsto manje u odnosu na prošli mesec, tako da je stopa nezaposlenosti u glavnom gradu 10.01 odsto. Ovaj broj je u konstantnom padu, a mi ćemo nastaviti sa našim aktivnostima, merama i uslugama – zaključio je Knežević.

Konferencija je nastavljena predavanjima i edukacijama koje će prisutne naučiti na koji način da traže posao, pristupe poslu i u njemu budu uspešni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari