Oglašena prodaja imovine ATP Vojvodine 1Novi Sad Foto: Mihajlo Marković

Prošle nedelje oglašena je prodaja ATP “Vojvodine“ nakon odluke da se stečajni postupak okonča bankrotom.

Početna cena koju je odredio stečajni upravnik Nikola Pavlović iznosi 6,6 miliona evra, za novoizgrađene objekte nove međumesne autobuske stanice sa 60 lokala, servisni centar sa opremom i zgrade starog servisa sa placem.

U momentu kada je završena investicija, preduzeće je vredelo 100 miliona evra.

Međutim, kako novosadske vlasti nisu ispunile svoj deo ugovora, objekti nisu mogli da prorade i nakon nekoliko godina poslovanja sa gubicima otišlo je u stečaj.

U tom momentu procenjena vrednost firme prema planu reorganizacije je iznosila 29,6 miliona evra, dok je procena veštaka višestruko veća.

Šta je doprinelo padu vrednosti firme u procesu čiji je osnovni zadatak da se sačuva stečajna masa?

Više puta smo ukazivali da je čitava investicija bila na meti sumnjivog kapitala koji je uživao zaštitu institucija, pre svega novosadskih vlasti. Grad je u sadejstvu sa stečajnim upravnikom sprečio da stanica proradi, što je umanjilo njenu vrednost. Doprinos niskoj ceni dala je i banka koja kao glavni poverilac nije brinula o interesu te investicije. Naprotiv, u pregovorima sa gradom zalagala se da stanica ne proradi, kako bi što nižom cenom iz bankrota „častila“ njoj poznatog kupca.

Tome treba dodati i da je niz objekata prodat direktnom pogodbom kojom je upravljala banka, o postignutim cenama samo se nagađa, ali one bi sigurno bile više da je prodaja bila oglašena, navodi se u saopštenju i dodaje da se pitanje ko može sada da kupi kompleks ATP“Vojvodina“, opterećen sporovima i zabeležbama, ne postavlja jer je jasno da to može samo neko ko unapred uživa podršku vlasti.

Povodom slučaja ATP Vojvodina danas se oglasio i Ilija Dević, investitor ATP Vojvodina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari