Oružari najavili protest 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Nakon višemesečnog progona, noćnih policijskih privođenja i tužilačko-sudskih saslušanja, sindikalnom lideru u Zastavi oružju Draganu Iliću, prekjuče je, odlukom direktora fabrike Mladena Petkovića, uručeno rešenje o otkazu ugovora o radu.

Ilić, koji je u kragujevačkoj fabrici oružja zaposlen blizu 40 godina, od čega je već deceniju predsednik najborbenije i najangažovanije sindikalne organizacije u zemlji, od juče je praktično bez posla. Ima, doduše, rok od osam dana da se žali na rešenje o otkazu, ali…

Razlog za otkaz je taj što se prošlog petka, kad je u poseti fabrici bio predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije LJubisav Orbović, kako bi pokušao da spreči progon i šikaniranje sindikalnih funkcionera Ilić, koji je bio u automobilu sa Orbovićem, na putu prema fabričkoj upravnoj zgradi i kabinetu direktora nije „čekirao“ na izlazu iz preduzeća, što mu je drugi prekršaj te vrste, odnosno povreda radne discipline u poslednjih šest meseci. Prvi put, Ilić se nije „čekirao“ na izlazu iz fabrike 24. maja prošle godine, u jeku tadašnjih oružarskih protesta.

Kako naš list nezvanično saznaje, direktor Zastave oružja Mladen Petković svojevremeno je ukinuo odluku svog prethodnika prema kojoj su svi zaposleni, od rukovodilaca do radnika, morali da se „čekiraju“ kad ulaze i izlaze iz fabrike. Međutim, nakon dolaska na mesto direktora, u novembru 2019. je preinačio tu odluku i omogućio predsednicima Samostalnog i Sindikata UGS „Nezavisnost“, da ne moraju da se „čekiraju“ na fabričkim kapijama. Ta odluka Petkovića važila je, tvrde naši izvori u fabrici oružja, do prošlog četvrtka, odnosno do uoči posete Orbovića koja je bila najavljena menadžmentu. U sindikatu čiji je Ilić lider tvrde da iznenadnoj promeni odluke direktora Petkovića vezane za „čekiranje“, koja je na snagu stupila prošlog petka, kad se Dragan Ilić nije „čekirao“, kažu da „pojma nisu imali“, niti ih je iko o tome obavestio.

– Lično su mi doneli rešenje. Reč je o prevari, pošto odluka o „čekiranju“ nije bila obavezna za predstavnika sindikata. Nisam bio ni obavešten o toj odluci, što si oni iskoristili – kaže Ilić za naš list, napominjući da je juče uspeo da uđe u fabriku. Ističe i da mu je nova kazna izrečena baš na dan kada je isticala prethodna, što upućuje na pretpostavku da se čekalo i da su „stvoreni uslovi“ da istu povredu radne discipline napravi u roku koji bi obezbedio njegovo sankcionisanje.

Savez samostalnih sindikata Kragujevca reagovao je zbog ovog otkaza koji je ocenio kao do sada „nezabeležen udar na sindikalne i građanske slobode“, iza kojeg ne stoji samo direktor Petković.

– Sindikat Zastava oružje, potpomognut drugim sindikatima, preduzeće hitne mere, koje će biti recipročne nanetoj šteti sindikatima – navodi se u jučerašnjem saopštenju ogranka SSSS u Kragujevcu. Najavljeno je da će oružari danas u znak protesta organizovati jednosatni štrajk upozorenja. Ukoliko rešenje o otkazu ne bude povučeno, radnici Zastave oružja u narednim danima će, kako doznajemo, radikalizovati protest.

Odgovor države

Otkazu koji je uručen Draganu Iliću prethodila je prava kadrovska „seča“ u Zastavi oružju. Na inicijativu fabričkog Nadzornog odbora, na čelu sa pukovnikom Ivicom Marjanovićem, direktor Mladen Petković poslednjih dana smenio je više od deset proizvodnih rukovodilaca, među kojima i direktora Direkcije proizvodnje Zastavinog pešadijskog naoružanja, lovačko-sportskog i oružja za ličnu odbranu… Sindikat je pre mesec dana od Vlade Srbije i Ministarstva odbrane tražio da, zbog neispunjavanja zahteva zaposlenih i prekoračenja ovlašćenja, aktuelni Nadzorni odbor fabrike bude razrešen, ali odgovora nadležnih nema. Ili je, u stvari, već stigao, u vidu otkaza sindikalnom vođi Draganu Iliću i „seči“ proverenih Zastavinih kadrova.

Spekulacije

U kragujevačkoj fabrici se sve glasnije spekuliše da se svaki otpor zaposlenih suzbija kako bi se izvoz Zastavinog programa stavio pod punu kontrolu trgovaca oružjem koji su bliski Srpskoj naprednoj stranci, a sve češće se pominje da je reč o ocu ministra policije. Naš list je i juče pokušavao da o svemu što se poslednjih nedelja dešava u Zastavi oružju razgovara sa direktorom Mladenom Petkovićem, ali se ni on ni njegov najbliži saradnik, Đorđe Nestorović, nisu odazivali na telefonske pozive.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari