OTP banka kupila Vojvođansku 1Foto: otpbanka.rs

Mađarska OTP banka kupila je danas sto odsto vlasništva u Vojvođanskoj banci i NBG lizingu za 125 miliona evra.

Predstavnici Nacionalne banke Grčke (NBG) i OTP banke Srbija (OBSr) potpisali su sporazum o prodaji Vojvođanske banke i NBG Leasing-a i ostalih izloženosti NBG Grupe u Srbiji. Dogovoreni iznos za akcijski kapital Vojvođanske banke i NBG Leasing-a iznosi 125 miliona evra. Kao rezultat preuzimanja, tržišni udeo OTP banke Srbija će se povećati na 5,7 procenata, te će stoga postati sedma najveća banka na srpskom tržištu, navodi se u saopštenju, prenosi N1.

– Poslednjih godina OTP banka Srbija ostvaruje kontinuirani rast, a naša su očekivanja da će se ovaj pozitivan trend nastaviti potpomognut ovim preuzimanjem –  rekao je Laslo Volf, zamenik generalnog direktora OTP Banke Mađarska i predsednik Upravnog odbora OTP banke Srbija. Prema njegovim rečima  njihov strateški cilj je povećanje tržišnog udela u zemljama u kojima smo prisutni. Nakon uspešno realizovanih akvizicija u Hrvatskoj i Rumuniji, ovo je treće preuzimanje banke koje smo izvršili u poslednjih nekoliko meseci.

– Imajući u vidu da smo posvećeni daljem jačanju našeg prisustva, nastavićemo da pažljivo pratimo šanse za preuzimanje drugih banaka u regionu. Finansijsko zaključenje ove transakcije biće realizovano nakon izdavanja neophodnih zvaničnih saglasnosti, za šta očekujemo da će biti sprovedeno do kraja ove godine – dodao je Laslo Volf.

 Predrag Mihajlović, predsednik Izvršnog odbora OTP banke Srbija rekao je da se ovim preuzimanjem dodatno učvršćuje prisustvo OTP banke u Srbiji i omogućava dugoročna profitabilnost poslovanja banke .

– Sigurni smo da će više od milion klijenata fizičkih lica korisnika usluga Vojvođanske banke biti zadovoljno visokokvalitetnim asortimanom proizvoda i usluga koje nudi OTP Grupa“, dodao je Predrag Mihajlović.

Sa tržišnim učešćem od 4,2 odsto bilansne aktive bankarskog sektora na kraju 2016. godine, Vojvođanska banka je deveta po veličini banka u Srbiji sa značajnom bazom klijenata iz segmenta stanovništva, a kao univerzalna banka takođe i aktivni učesnik u segmentu pravnih lica .

U 2016. godini, ukupna aktiva Vojvođanske banke je iznosila 1.173 miliona evra, uz ukupno stanje kredita od 810 miliona evra. U protekle dve godine, banka je ostvarila prinos na sopstveni kapital (ROE) od 1,9 odsto i 2,3 odsto

Vojvođanska banka trenutno ima 1.405 zaposlenih, posluje preko mreže od 105 filijala i raspolaže sa 138 bankomata.

Klijenti Vojvođanske banke mogu da očekuju bolju ponudu proizvoda, kao i kvaliteta usluga i u narednom periodu, navodi se u saopštenju. Očekuje se da će finansijsko zaključenje transakcije biti završeno do kraja 2017. godine, a OTP banka Srbija i Vojvođanska banka će uložiti sve napore kako bi obezbedile efikasnu integraciju finansijskih institucija.

OTP Bank pruža univerzalne finansijske usluge za oko 13 miliona klijenata u devet zemalja putem svoje mreže od skoro 1.300 filijala, mreže bankomata i elektronskih kanala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari