Ovomesečni plan proizvodnje Fijata 3.200 gotovih vozila 1Foto: Beta/AP/ Antonio Calanni

Proizvodnja u punom kapacitetu u kragujevčkom Fijat Krajsleru, nakon gotovo četvoromesečne pauze, uzrokovane epidemijom kovida 19, ponovo će, kao što je naš list i najavio, početi u utorak, 7. jula.

Određeni broj radnika će se u pogone vratiti dan ranije, odnosno u ponedeljak, kada će, što je uobičajena praksa u svim automobilskim fabrikama posle dužih proizvodnih zastoja, da bude organizovana probna proizvodnja ili “punjenjenje linija” , ali će proizvodne i montažne trake u punom kapacitetu da krenu sutradan.

Od 7. jula, u kragujevačkoj fabrici će, u dve osmočasovne radne smene, opet da se proizvodi oko 400 gotovih automobila dnevno.

Prema ranijem planu, u Fijat Krajslerovoj fabrici u Kragujevcu u julu je, za osam radnih dana (po tri u naredne dve i dva dana u poslednjoj sedmici ovog meeca), trebalo da bude proizvedeno 3.200 vozila sve tri verzije modela “500L”.

Da li je taj plan i dalje “na snazi”, znaće se, izvesno, nakon što 7. jula proizvodne i montažne trake iznova budu pokrenute.

Predsednik Odbora za bezbednost i zdravlje na radu u Fijat Krajsleru Saša Đođević  za naš list kaže da su u kragujevačkoj fabrici predviđene “maksimalne mere zaštite zaposlenih od korona virusa”, koje (mere) podrazumevaju merenje temperature na ulazima u fabriku, dezinfekciju ruku i proizvodne opreme, rad sa maskama i rukavicama i na rastojanju između radnika koje nalažu epidemiolozi”.

U Sindikatu Fijat plastika, koji posluje u okviru Fijat Krajsle rove fabrike u Kragujevcu, kažu, međutim, da su nadležne u poslovodstvu kompanije već upozorili da bi višečasovni fizički rad zaposlenih pod maskama u pogonima u kojima, kako navode,  iz epidemiloških razloga neće biti ventilacije, te će temperatura u njima da dostiže i 30 i više  stepeni, mogao ozbiljnije da ugrozi zdravlje radnika, zbog čega su predložili da se, dok epidemija kovida 19 traje, proizvodnja automobila i delova organizuje sa smanjenim kapacitetom.

Iz poslovodstva im je, tvrde, odgovoreno da  u Fijatovim fabrikama u Italiji koje su, posle višemesečne pauze zbog epidemije, pokrenule proizvodnju u punom kapacitetu, zaposleni rade “pod maskama”, te  da nema razloga da tako ne bude i u Kragujevcu.

Iz Sindikata Fijat plastika uzvraćaju da “nikako neće da dozvole da se u njihovoj fabrici dogodi ono što se  sa zaražavanjem virusom korona dešavalo u leskovačkoj Juri”, ali i što se trenutno dešava u Zastavi oružju, gde je, prema poslednjim informacijama, od kovida 19 do prekjuče obolelo 13 radnika, dok je više od 90 njih u kućnoj izolaciji”.

Podsetimo, da je proizvodnja u kragujevačkom Fijat Krajsleru, zbog epidemije izazvane korona virusom , ali i drastičnog pada plasmana modela “500L” u Evropi, pre svega u Italiji,  Francuskoj i Španiji, koje su bile teško pogođene kovidom 19, zaustavljena 16. marta.

Prema nezvaničnim podacima, od početka godine do sredine marta, u Kragujevcu je proizvedeno između 12.000 i 15.000 automobila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari