Palilulci brane "zelenu oazu" od podizanja betonskog objekta 1Foto: Privatna arhiva

Grupa građana iz Beograda okupljena oko Fejsbuk stranice „Sačuvajmo poljanu kod hale Pionir“ protestovaće danas na zelenoj površini iznad hale „Pionir“ protiv izgradnje sportskog objekta u beogradskoj opštini Palilula.

Kako za Danas objašnjava Miloš Brun, jedan od građana okupljenih oko neformalne inicijative „Sačuvajmo poljanu kod hale Pionir“, građevinska dozvola za izgradnju sportskog objekta na poljani kod hale „Pionir“ izdata je još 2012. godine.

– S obzirom da radovi na izgradnji moraju da počnu najkasnije dve godine od izdavanja dozvole, 2014. je ograđen deo poljane na kojoj je planirano da nikne novi objekat i postavljena je tabla sa podacima o investitoru. Građani iz komšiluka su se tada pobunili protiv takve odluke i organizovali su protest na kome je ta ograda uklonjena. Nakon toga se više ništa nije radilo na tom projektu i jedini znak da je on još uvek aktuelan je tabla koja i dalje stoji na mestu na kome je postavljena. Ponadali smo se da je vlast odustala od nama potpuno neprihvatljive odluke da izgradi novi objekat na zelenoj površini u tom delu grada međutim nedavno su na poljani primećeni geometri koji su nešto merili kao i mašine koje su obavljale određene radove. Iz razgovora sa geometrima smo saznali da je u planu da se radovi nastave ali navodno neće se graditi sportska hala već stambeno-poslovni objekat. Nama je apsolutno nebitno šta nadležni tu žele da grade, podjednako nam je neprihvatljivo uništenje zelene oaze bilo da će na tom prostoru biti hala bilo stambeno-poslovni prostor – navodi Brun.

On dodaje da su nezadovoljni zbog nastavka pripremnih radova za podizanje objekta građani okupljeni oko Fejsbuk stranice „Sačuvajmo poljanu kod hale Pionir“ održali protest u blizini hale „Pionir“ u nedelju, 30. maja, na kome je bilo prisutno oko 150 ljudi, a da je novo okupljanje, sa istim ciljem, zakazano za danas.

– Ne želimo da bilo kakav objekat nastane na poljani iznad hale „Pionir“. Razlozi su brojni. Prvi je jer bi na taj način nestalo drveće koje se nalazi na poljani. To i nestanak zelene površine bi predstavljao ekološku katastrofu za ovaj deo grada. Građanima iz zgrada koje se nalaze u okolini je to faktički jedini zeleni prostor koji za šetnju i rekreaciju mogu da koriste u blizini svojih domova. Poljana je prostor na kome građani iz ovog dela grada u šetnju izvode svoje kućne ljubimce. Nastavnici iz obližnjih škola na njoj sa učenicima održavaju časove u prirodi a Atletski savez organizuje kros takmičenja. Apsolutno je neprihvatljivo da sve te aktivnosti budu ugrožene podizanjem betonskog objekta. Zbog toga smo se okupili i protestujemo i nemamo nameru da prihvatimo uništenje poljane kod hale „Pionir“ – objašnjava Brun.

Inače, na tabli postavljenoj na livadi iznad hale „Pionir“ napisano je da će se na tom mestu graditi sportska dvorana sa pratećim sadržajem.

Investitor je Ministarstvo omladine i sporta Srbije i Agencija za investicije i stanovanje Grada Beograda.

Kontaktirali smo i nadležne u Skupštini grada Beograda i opštini Palilula sa pitanjem da li je izgradnja sportske dvorane i dalje aktuelna, odnosno da li je u planu da umesto nje na tom mestu nikne stambeno-poslovni kompleks ali do zaključenja ovog izdanja našeg lista nismo dobili bilo kakav odgovor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari