"Panorama" rasprodata do jeseni 1

Na Zlataru je tokom prvomajskih praznika vrvelo kao u košnici.

Turistički radnici zadovoljno trljaju ruke jer su svi smeštajni kapaciteti bili popunjeni, a ako se „po jutru dan poznaje“, odlična poseta očekuje se i tokom nastupajuće letnje sezone.

U hotelu „Panorama“ tražio se krevet više, jer je postojećih oko 130 bilo rezervisano još pre nekoliko meseci. Gostiju je bilo sa svih strana – iz Beograda, Šumadije, Vojvodine, zemalja regiona, susedne Mađarske…

– Popunjeni smo sve do sredine septembra. Nakon polaznika rekreativne nastave, ekskurzija i individualaca iz zemlje i inostranstva, početkom juna, pa sve do početka jeseni, gosti hotela biće sportisti. Na pripremama na Zlataru boraviće odbojkaši, rukometaši, fudbaleri, a prvi put ove godine u lepotama ovdašnje planinske lepotice uživaće i oko 300 mladih košarkaša iz Turske – kaže Rosa Jakovljević, direktorka TO „Zlatar“ i upraviteljka „Panorame“. Ona ističe da je u prva tri meseca ove godine u hotelu ostvaren promet od oko 4,5 miliona više u odnosu na isti period lane.

Tokom prvog tromesečja u ovom objektu ostvareno je ukupno 9.145 noćenja, a najbolji učinak zabeležen je u martu, tokom kojeg je bilo trostruko više gostiju nego u istom mesecu prošle godine. Uglavnom je reč o domaćim turistima, ali je bilo i ljubitelja prirode i adrenalinskih sadržaja iz Rusije, Češke, Grčke, Velike Britanije, Norveške, čak i daleke Kine…

– Plan je da kraj 2018. dočekamo sa ukupno ostvarenih 40.000 noćenja, što je rekordna poseta u proteklih par godina – naglašava direktorka Jakovljević. Čist vazduh, netaknuta priroda, zdrava hrana i ljubazni domaćini glavni su motivi turistima da posete novovaroški kraj. Tome bi trebalo dodati i pristupačne cene. Trodnevni aranžman za četvoročlanu porodicu kreće se, u zavisnosti od kategorije hotela, od 20 do 30.000 dinara, dok su u apartmanima, vilama i seoskim domaćinstvima cene znatno niže (10 evra po osobi odnosno 15 za noćenje sa doručkom).

– Obim posla se značajno povećao u poslednjih nekoliko godina. Ako se racionalno vodi računa o troškovima, sada od turizma na Zlataru može da se zaradi neki dinar. Najam apartmana od pedesetak kvadrata, recimo, košta 4.000 dinara, dok su oni sa manjom kvadraturom povoljniji. Gosti nam uglavnom stižu iz Beograda i sa područja Vojvodine, a bilo je stranaca. Ono što nedostaje je proširenje lepeze sadržaja – kaže Zorica Gavrilović, vlasnica Vile“Zorka“ na Zlataru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari