Ministar privrede Dušan Vujović u petak je potpisao ugovor o zajedničkom ulaganju u poljoprivredu sa firmom Al Ravafed iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, što bi u naredne četiri godine trebalo da rezultira investicijom od 140 miliona evra. Ovaj veliki ugovor poslednji je u nizu ogromnih ulaganja koja se od prošle godine najavljuju, ali od kojih je do sada tek nekolicina počela da se realizuje. Sudbina velike većine je ili krajnje neizvesna ili su nakon gašenja kamera arapski investitori od njih tiho odustali.

Ne računajući Al Ravafed, od kada su odnosi između Srbije i Emirata iznenadno intenzivirani, iz Vlade je najavljeno bar 28 različitih multimilionskih poslova. Među njima najglasnije su najavljivani izgradnja fabrike mikročipova kompanije Mubadala, ogromne investicije u srpski agrar emiratske Al Dahre i kredit Vladi Srbije od „dve-tri milijarde“ dolara ili evra. Konačni bilans ovih obećanja do ovog trenutka je prilično „tanak“.

Fabrika čipova u koju je trebalo da bude uloženo čak četiri milijarde dolara, od početka je bila „na dugom štapu“, što nisu krili čak ni u Vladi, ali je kao sigurna stvar najavljivano otvaranje istraživačko-razvojnog centra Mubadale, kao prethodnice za buduću fabriku. U taj centar je trebalo da se uloži nekoliko stotina miliona evra i da u njemu posao nađe 50 doktora nauka. Godinu dana posle ovih najava, centra i dalje nema, a nema ni naznaka da će ga uopšte biti.

Tada vicepremijer, a danas predsednik Vlade Aleksandar Vučić najavljivao je i otvaranje fabrike za proizvodnju komponenti za Boing i Erbas, koja je Srbiji trebalo da donese izvoz od 100 miliona evra godišnje. Vlada i Mubadala su potpisali i memorandum o ovom projektu, ali do danas ni kamen temeljac nije položen. Mubadala je pre godinu dana najavljivala i mogućnost ulaganja u Jat tehniku, ali se, kako u ovoj firmi nezvanično kažu, od toga odavno odustalo.

Upitan o svim ovim i drugim najavljivanim projektima, portparol Mubadale za Danas samo kaže da „nakon potpisivanja memoranduma o razumevanju u oktobru 2013. između Republike Srbije i Mubadala Development Company, mi nastavljamo da istražujemo prilike za saradnju i sprovodimo studije izvodljivosti u različitim oblastima“.

U Ministarstvu privrede su bili još kraći. Nisu dostavili odgovor ni na jedno pitanje o najavljenim investicijama.

Iz Mubadale su prošle godine stigle još dve najave. Jedna da će kompanija kupiti licencu za 4G mobilnu telefoniju i onda svoje kapacitete najverovatnije iznajmljivati mobilnim operaterima i druga da će sa Telekomom Srbije graditi „data centar“. Od prve investicije za sada nema ništa, na prvom mestu iz tehničkih razloga, jer, kako su nam potvrdili u RATEL-u, pre raspisivanja aukcije za 4G mrežu, potrebno je da se oslobodi deo radio spektra što ne može da se uradi pre nego što se u Srbiji sprovede digitalizacija, za šta je krajnji rok sredina 2015. godine.

Druga investicija ipak više obećava, pošto su u Telekomu Srbije Danasu potvrdili da su u prethodnom periodu završili analizu tržišta i da je sada „u toku intenzivna komunikacija kompanija Mubadala i Telekom Srbija kojom se usaglašava biznis model“ za budući „data centar“.

Druga grupa investicija trebalo je da dođe iz agrarnih kompanija Ujedinjenih Emirata u čemu je glavna uloga trebalo da pripadne kompaniji Al Dahra. Međutim, od najavljene kupovine osam poljoprivrednih kombinata nije bilo ništa, što je Al Dahra i zvanično saopštila. Kompanija je trebalo da izgradi i pet fabrika stočne hrane i da uloži novac u navodnjavanje 25.000 hektara zemljišta. Aktuelni gradonačelnik Beograda Siniša Mali odustajanje Al Dahre je još u januaru objasnio time što im je cena od 10.000 do 12.000 evra po hektaru zemlje, koju bi morali da plate, bila preskupa. On je tada najavio i dolazak Al Ravafeda, firme sa kojom je ministar Vujović u petak potpisao ugovor, rekavši da ćemo toj firmi hektar morati da ponudimo po ceni od 5.000 evra. Ministarstvo privrede nije objavilo po kojoj ceni Al Ravafed dobija zemljište.

Al Dahra je trebalo da gradi i kargo terminal na aerodromu Nikola Tesla i za sada je nepoznato kakva je sudbina ovog projekta, sem što se zna da nikakvi radovi nisu počeli. U „Nikoli Tesli“ su Danasu rekli da za ovo pitanje oni nisu nadležni i da se za odgovore obratimo Vladi Srbije.

Al Dahra je najavljivala i investicije u Luku Pančevo, u kojoj su na pitanje šta se dešava sa ovim ulaganjem odgovorili da „nema promena u menadžmentu Luke“. Najavljena je bila i dokapitalizacija Jugoslovenskog rečnog brodarstva, do koje, koliko je poznato, nije došlo. U JRB-u nisu odgovorili na pitanja Danasa, pravdajući se sastancima. U Al Dahri nisu odgovorili ni na jedno postavljeno pitanje u vezi sa njihovim investicijama u Srbiji.

Razvojni fond Abu Dabija je trebalo da obezbedi 200 miliona dolara za navodnjavanje i još 200 miliona za povoljno kreditiranje poljoprivrednika. Od ovoga bi, prema ranijim najavama, polovina novca već trebalo da je stigla u Srbiju i da je od toga 100 miliona iskorišćeno za sisteme za navodnjavanje u Vojvodini i Mačvi, dok je druga polovina trebalo da bude usmerena ka kreditiranju poljoprivrednika. Razvojni fond Abu Dabija nije juče odgovorio na pitanja o svojim investicijama u Srbiji.

Od onoga što je najavljeno i što je počelo da se ostvaruje, Srbija je dobila deo obećanog kredita od „dve, tri milijarde“. Dobili smo jednu milijardu dolara sa kamatom od dva odsto godišnje i zajam od 100 miliona dolara za navodnjavanje. Projekat Beograd na vodi započeo je uklanjanjem šina, rušenjem nelegalnih objekata i renoviranjem zgrade Beogradske zadruge, u kojoj je postavljena maketa ovog projekta. Osim toga, Etihad je kupio manjinski paket Jat ervejza i to je za sada jedini veliki projekat koji je uspešno završen.

Od raketa ne odustaju

Jedan od velikih projekata koji su najavljeni, a nisu obustavljeni je izgradnja raketnog sistema ALAS u vrednosti od 220 miliona dolara, koji bi za Emirate trebalo da radi Jugoimport SDPR. „Saradnja između SDPR-a i kompanije EARTH iz UAE na zajedničkom razvoju raketnog sistema ALAS teče u skladu sa ugovorenom dinamikom. Projekat razvoja trenutno je u fazi ispitivanja, provere i izrade rešenja za podsisteme vođenja i upravljanja, a nakon već sprovedenih konstruktorskih ispitivanja. Dakle, realizacija posla je u toku uz obostrano aktivno učešće projektnih timova obe strane i od posla se nije odustalo“, kažu za Danas u SDPR-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari