Paunović: Naša prednost je što opština nudi Šveđanima prostor za proizvodnju 1Foto: Fonet

Manja francuska kompanija iz oblasti precizne mehanike zakupila je u industrijskoj zoni „Zmič“ već izgrađenu halu u privatnom vlasništvu i najavila pokretanje proizvodnje, objavio je opštinski bilten.

Odluku o zakupu doneli su nakon posete Paraćinu, prvi put u novembru prošle godine, a tokom nedavnog razgovora u Opštini, 20. marta, u prisustvu paraćinskih preduzetnika sa kojima sarađuju, vlasnik firme Metal Artois Plastiljue Žerom Lobel interesovao se i za kupovine zemljišta za izgradnju objekta od oko 3.000 kvadrata, navodi se u biltenu.

U pitanju je porodična kompanija sa višedecenijskom tradicijom, a kako je rekao vlasnik, cilj im je da otvore pogon za proizvodnju mehaničkih delova od metala i svih vrsta plastike. Dopremiće sedam alatnih mašina za početak proizvodnje u maju, a za septembar najavio je svečano otvaranje kome će prisustvovati i predstavnici drugih sličnih francuskih firmi sa kojima sarađuju u okviru klastera.

Interes opštine je da izađe u susret zahtevima investitora, i domaćih i stranih, kazao je tokom razgovora predsednik opštine Saša Paunović. On je to rekao povodom interesovanja za kupovinu parcele rekao je da ima dovoljno prostora koji se može kupiti u industrijskoj zoni.

Zasad je izvesno da je francuska firma iznajmila objekat i najavila proizvodnju, a ukoliko bude dovoljno stručne radne snage za specifične potrebe tog lanca proizvođača delova za industriju, postoji mogućnost dolaska i drugih sličnih firmi, što bi značilo upošljavanje i većeg broja radnika. Ova francuska firma već sarađuje sa preduzetnicima iz našeg grada dugi niz godina („Hidromag“), a kroz tu saradnju može doći do interesovanja i drugih firmi iz Francuske iz istog „lanca“.

– Reč je o manjim firmama koje imaju stotinak ili do 150 radnika u Francuskoj i koje žele da presele deo proizvodnje u Srbiju zbog njenog geografskog položaja i drugačijih uslova poslovanja. A da li će do toga doći, isključivo zavisi od njihove procene da li je poslovanje u Srbiji isplativo za njih i ima li dovoljno kvalifikovane radne snage, objasnio je nakon sastanka sa francuskim investitorom predsednik opštine, piše u Biltenu.

Nakon vlasnika francuske firme koji je Paraćin posetio 20. marta, dva dana kasnije i predstavnici jedne švedske kompanije za proizvodnju daljinskih komandi za industrijske uređaje razgovarali su u Opštini o mogućnosti investiranja u našem gradu.

Reč je o firmi koja ima pogone na Bliskom istoku i u Poljskoj, sada razmatraju investiciju u Srbiji, a Paraćin je u užem izboru sa još dva grada na jugu Srbije (Lebane i Leskovac).

Nakon što je predsednik Saša Paunović predstavio potencijalnom ulagaču opštinu Paraćin, industrijsku zonu, strukturu stanovništva, broj nezaposlenih i ostalo, investitor je izrazio potrebu za halom od oko 3.000 kvadrata u industrijskoj zoni, koju bi gradila opština, a oni uzeli u zakup i zaposlili oko 350 ljudi, sa mogućnošću da tu halu kasnije otkupe. Ako se odluče za Paraćin, dok se taj objekat gradi, uzeli bi manju halu u zakup, pa su nakon sastanka domaćini sa Šveđanima obišli dva raspoloživa takva objekta, kao i industrijsku zonu.

Da li će investirati u Paraćinu, Odbor švedske firme odlučiće krajem maja, a kako je objasnio predsednik opština Saša Paunović, glavna i jedina prednost Paraćina u konkurenciji opština sa juga Srbije je spremnost naše opštine da sagradi objekat i da ga Šveđanima u zakup. Sem toga, smanjenje stanovništva u Paraćinu je manje nego na jugu Srbije i to je još jedna doduše manja prednost.

Sa druge strane, sa stanovišta isplativosti za investitora, mane Paraćina su veća prosečna zarada i manji broj nezaposlenih u odnosu na jug Srbije. Jug je tu konkurentniji od severnog i centralnog dela zemlje. Kako je Paraćin, međutim, odlučio da izađe u susret svemu što je potencijalni investitor iz Švedske tražio, pa i da sagradi halu i iznajmi je investitoru (kao što je to nuđeno „Delfiju“), Paunović je izrazio očekivanje da će Paraćin biti konkurentan s obzirom da, uz prethodno navedeno, ima i jednu vrstu industrijske tradicije, te razvijenu industrijsku zonu sa 14 kupaca, od kojih neka preduzeća već uspešno posluje, piše bilten opštine Paraćin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari