Petar Veselinović: Lokalne samouprave već osećaju posledice pada prihoda od poreza na zarade 1Foto: Beta/Milan Timotić

Dekan Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu Petar Veselinović kazao je da se lokalne samouprave trenutno suočavaju sa znatno smanjenim budžetskim prihodim usled zdravstvene krize izazvane korona virusom i da će taj problem biti još izraženiji u poslednjem kvartalu tekuće godine.

On je za Radio Slobodnu Evropu naveo da usled toga očekuje „hitne rebalanse budžeta u svim gradovima i opštinama u Srbiji u kojima je epidemija značajno umanjila prihode od poreza na zarade“.

„Drastično smanjivanje te ključne stavke koja puni lokalne budžete prouzrokovano je značajnim brojem zaposlenih koji su, zbog epidemije, upućeni na plaćeno i neplaćeno odsustvo. Deo ljudi je u međuvremenu izgubio posao, naročito u privatnom sektoru“, dodao je Veselinović i dodaje da će se „rebalansom ići na smanjivanje rashodnih stavki“.

Veselinović smatra da će se rebalansima smanjivati rashodne stavke, kao i investicije koje su već započete ili su planirane za drugu polovinu godine.

Dodaje da to „nije dobro, ali je kratkoročno neminovno“.

„Nakon toga, sigurno će se smanjiti ono što je u Srbiji najlakše, a to su rashodi za kulturu, eventualno za sport i ne bi valjalo smanjivati sredstva koja izdvaja lokalna samouprava u oblasti obrazovanja, ali bojim se da će i tu morati da se krati“, kaže Veselinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari