Brnabić: U 53 lokalne samouprave više od 50 odsto vakcinisanih, najlošije u Tutinu - ispod 15 odsto 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je, prema poslednjim podacima, vakcinu protiv korona virusa primilo 2.687.143 osoba, odnosno da je vakcinisano 49,8 odsto punoletnih gradjana.

Brnabić je, odgovarajući na pitanja u Skupštini Srbije rekla da se „epidemiološka situacija komplikuje i pogoršava iz dana u dan“, i pozvala građane, naročito mlađe od 30 godina, da se vakcinišu.

„U 53 lokalnih samouprava imamo preko 50 odsto vakcinisanih, i imamo još deset koje su blizu 50 odsto“, rekla je Brnabić i dodala da je najmanji procenat vakcinisanih u opštini Tutin, koji nije „ni na 15 odsto vakcinisanih“.

Premijerka je navela i da je na nivou Srbije do sada vakcinisano ukupno 18.4 odsto mladih, do 30 godina, a da je u 21 lokalnoj samoupravi taj procenat „ispod deset posto“.
Brnabić je rekla da je beogradska gradska opština Stari grad prva dostigla 50 odsto vakcinisanih među mladima do 30 godina.

Brnabić: Neke lokalne samouprave trpe zbog bojkota prethodnog popisa stanovništva

Predsednica vlade Srbije Ana Brnabić apelovala je danas na političke stranke da na lokalnu ne donose više „neodgovorne odluke“ pozivajući građane da bojkotuju popis stanovništva, jer to ima niz negativnih posledica na život u nekoj lokalnoj samoupravi, koje traju do narednog popisa.

Brnabić je u Skupštini Srbije, odgovarajući na pitanja poslanika iz Novog Pazara, o nedostatku policajaca u tom gradu, rekla da je „popis stanovništva i broj stanovnika u jednoj lokalnoj samoupravi jedini relevantan podatak za institucije u čitavom nizu oblasti, i za čitav niz odluka“, među kojima je i odluka o broju policajaca, maksimalnom broju zaposlenih ili transferima iz republičkog budžeta.“

„Savetujem gradjane da ne bojkotuju nešto što će imati užasne reperkusije u narednih deset godina, a političarima taj bojkot neće doneti apsolutno ništa“, rekla je Brnabić.

Brnabić je dodala da se u lokalnim samoupravama koje su bojkotovale prethodni popis, među kojima je i Novi Pazar, osećaju posledice poziva nekih političkih stranaka da bojkotuju prethodni popis, i pozvala gradjane da učestvuju na popisu stanovništva koji će biti održan 31. oktobra 2022. godine.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.