Pirot: Gradska Toplana sa mazuta prelazi na gas 1Foto:Zoran Panić

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić izjavio je danas da je istorijski trenutak za Pirot i od velikog je ekološkog značaja za građane i životnu sredinu to što Gradska Toplana u Pirotu sa mazuta prelazi na gas za daljinski sistem grejanja u gradu.

Od naredne godine “Gradska toplana“ će umesto mazuta koristiti komprimovani gas. Vasić je sa saradnicima obišao završne radove na adaptaciji mašinskih postrojenja kako bi Toplana u januaru iduće godine prešla sa mazuta na gas.

– Ovo je veoma značajan dan pre svega sa ekološke strane. Godinama unazad gašenjem podstanica u centru grada uticali smo da se popravi ekološka slika urbanog Pirota. Prelazak sa mazuta na gas kao osnovni energent je veoma važan korak u tom pravcu. Kada toplana pređe na gas, a to će se desiti već prvih dana januara iduće godine, iz dimnjaka će bukvalno izlaziti vodena para što je od velikog značaja, posebno za ovaj deo grada. U narednom periodu radićemo na tome da se kao energent uvede i biomasa, kao još jedan ekološki prihvatljiv energent. Nastojaćemo da se toplotnom energijom iz sistema Gradske toplane snabdevaju i žitelji starog Tigrovog naselja- rekao je gradonačelnik Vasić.

Dinamika radova za sada ide po planu, a radovi bi trebalo da uskoro budu završeni. Vrednost radova je 15,5 miliona dinara i finansiraju se iz budžeta ovog javnog preduzeća. Izvodjač radova je firma “GAS TEH“ iz Indjije.

– Osim ekoloških za poslovanje Gradske Toplane od velike važnosti su finansijski benefiti, ali i stabilnost snabdevanja gasom kao osnovnim energentom. Situacija sa nabavkom mazuta vrlo je promenljiva, takve su i cene i tu je uvek bilo problema. Sa gasom to nije slučaj. Gas je nešto jeftiniji od mazuta i to će nam sve zajedno omogućiti da u narednim godinama zadržimo cene na postojećem nivou, odnosno da ne povećavamo cene isporuke toplotne energije. U narednih desetak dana sve će biti završeno. Očekujemo da sa prvim danima januara počne Energana Senjak da radi na gas kao osnovni energent-kaže direktor Gradske Toplane Bratislav Ćirić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari