PKS: Proširena lista kompanija koje mogu da konkurišu za podsticaje 1Foto:PKS logo

Za podršku početnicima u poslovanju ove godine moći će da konkurišu firme osnovane 2018, 2019. i 2020. godine, a za razvojne programe firme i preduzetnici osnovani najkasnije do kraja 2017, saopštila je danas Privredna komora Srbije (PKS).

Proširena lista kompanija koje mogu da konkurišu za programe podrške u 2020. godini, koje sprovodi Ministarstvo privrede u saradnji sa Fondom za razvoj, usvojena je na inicijativu PKS.

„Pravo da se prijave na Javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava i pravo da podnesu zahtev za kredit kod Fonda, prema uredbi koja će važiti za ovu godinu imaju preduzetnici, mikro i mala privredna društva registrovani u Agenciji za privredne registre najranije dve godine u odnosu na godinu podnošenja zahteva. Prema uredbi koja je važila prošle godine korisnici su morali biti registrovani u APR najranije u godini koja prethodi godini podnošenja zahteva, što znači da su na javni poziv objavljen u 2019. godini mogli da se prijave preduzetnici, mikro i mala privredna društva osnovana u 2018. i 2019. godini. Privredna društva osnovana u 2017. godini nisu mogla da konkurišu za ova sredstva“, objasnila je viši savetnik u PКS Dijana Montiljo Mihajlović.

Programi podrške za mala, mikro i srednja preduzeća koja se ne smatraju početnicima u poslovanju bili su regulisani Uredbom o utvrđivanju programa podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte u 2019. godini i privredno društvo je moglo da konkuriše ako je bilo osnovano najkasnije do 31. decembra 2016. godine. To znači da privredna društva osnovana u toku 2017. godine nisu mogla konkurisati ni za ova bespovratna sredstva preko Fonda za razvoj.

Na osnovu oba programa deo sredstava dodeljuje se bespovratno kao podsticaj razvoju malim i rednjim preduzećima i preduzetnicima, a preostali iznos sredstava se finansira iz kredita Fonda za razvoj.

„Privredna komora Srbije nastaviće da, realizacijom inicijativa i predloga privrede utiče na kreiranje povoljnijeg i podsticajnijeg ambijenta za poslovanje i investiranje“, rekla je Montiljo Mihajlović i pozvala privrednike da Кomori dostavljaju svoje predloge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari