Plaćanje dinarskim karticama na internetu skočilo za 70 odsto 1Foto: Unsplash

Plaćanja karticama na internetu je poraslo za 70 odsto u prethodnih godinu dana, a od aprila do juna su kartice provučene skoro 90 miliona puta u radnjama, što je za 28,5 procenata više nego u istom periodu lane.

Broj dinarskih transakcija plaćenih karticom putem interneta se više nego duplirao 2020. u poređenju sa 2019. godinom, tačnije bio je veći za 103 odsto. Elektronskim putem, bez odlaska u banku, sve češće se otvaraju računi i podnose zahtevi za gotovinske kredite, navodi se u izveštaju Narodne banke Srbije za drugo tromesečje 2021. godine.

Prema njemu, broj korisnika elektronskog bankarstva se povećao za 12,8 odsto, a mobilnog bankarstva za trećinu u odnosu na 2020. Na daljinu je zaključeno više od 23.000 ugovora o finansijskim uslugama. U istom kvartalu izvršeno je oko 7,6 miliona onlajn transakcija platnim karticama i elektronskim novcem, više nego u celoj 2018.

„Od početka godine, skoro 17 odsto od ukupnog broja računa je otvoreno onlajn“, navode u Erste banci.

Istraživanje kompanije Visa, sprovedeno krajem prošle godine u okviru kampanje „U korak sa digitalnom budućnošću”, pokazalo je da oko 70 odsto korisnika platnih kartica u Srbiji nabavlja robu i usluge putem interneta. Od toga, dvoje od petoro potrošača obavlja onlajn kupovinu nekoliko puta mesečno, a 45 odsto to čini nekoliko puta godišnje, dok skoro svaki deseti kupuje preko interneta nekoliko puta nedeljno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari