Počela izgradnja druge fabrike „Meita” u Obrenovcu 1Foto: Beoinfo

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali obišao je danas radove na izgradnji druge fabrike „Meita” u Obrenovcu.

On je istakao da je vrednost te investicije 90 miliona evra, a završetak radova, tokom kojih će biti izgrađena postrojenja na površini od 50.000 kvadratnih metara, očekuje se za šest do osam meseci.

– Iako smo u vreme kada je građena prva fabrika slušali mnogobrojne kritike, najbolji odgovor pomenutim kritičarima su upravo brojke, kao i činjenica da je počela izgradnja druge fabrike.  U novoj fabrici će biti otvoreno 1.100 novih radnih mesta. U „Meiti” se trenutno proizvodi 1,5 miliona turbo-punjača za „Dajmler”, „Ford” i ostale svetski poznate brendove auto-industrije, a 1.450 ljudi je već dobilo posao. Kapacitet nove fabrike biće tri miliona turbo-punjača, a ne bi trebalo zaboraviti da je sva proizvodnja namenjena izvozu – rekao je Mali.

On je dodao da je investitor prezadovoljan radom naših ljudi, a da će oko 200 učenika Tehničke škole iz Obrenovca imati siguran posao po završetku školovanja.

– To je pravi pokazatelj koliko se borimo za mlade i koliko želimo da ostanu u svojoj zemlji. Nije bilo lako dovsti „Meitu” u Obrenovac, ali je njihov dolazak, kao i prisustvo drugih investitora dokaz da su se Srbija i Beograd umnogome promenili – naglasio je gradonačelnik.

On je podsetio da je u martu broj nezaposlenih u Beogradu iznosio 85.441, što je skoro 2.000 manje nego u februaru.

– Trend koji smo pokrenuli pre godinu dana se nastavlja, sada smo na rekordno malom broju nezaposlenih, ali je za nas i ta brojka teško prihvatljiva – rekao je Mali i zahvalio investitoru koji je pokazao da ima poverenje u naš grad, pa razmišlja i o trećoj fazi, odnosno otvaranju logističkog centra.

Gradonačelnik je dodao da je investitor zadovoljan tretmanom koji uživa u Beogradu i Srbiji, te da smo pravim pristupom onome ko ulaže novac pokazali da smo zemlja i grad u koje vredi investirati.

– Zahvalnost dugujemo i predsedniku opštine Obrenovac Miroslavu Čučkoviću, koji je po ko zna koji put pokazao kako se vodi opština i kako se bori za svaki kilometar asfalta, kanalizacije i puta, kako bi Obrenovac bio bolje i lepše mesto za život – zaključio je Mali.

Predsednik opštine Obrenovac je rekao da je u toj beogradskoj opštini pre nekoliko godina gotovo trećina radno sposobnih bila bez posla.

– Izgradnja fabrike je prvi deo posla, a drugi je da svi Obrenovčani rade na sebi. Opština će finansirati kurseve stranih jezika za sve Obrenovčane koji žele da se usavršavaju – rekao je Čučković.

Finansijski direktor fabrike „Meita” Danijel Čen zahvalio je Gradu Beogradu i Srbiji na svoj podršci koju uživaju od kada su stigli u Srbiju.

– Bez pomoći Grada Beograda, danas ovde ne bi bilo gradilište. Po završetku radova, ovde će se nalaziti moderno postrojenje, a ukupna investicija za obe faze radova, odnosno izgradnju obe fabrike iznosiće oko 200 miliona evra – rekao je Čen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari