Počeo Kopaonik biznis forum 1Foto:Miloš Obradović

Večeras je otpočeo 27. Kopaonik biznis forum, a za razliku od prethodnih godina pre koktela dobrodošlice, nedelja je bila radna. Održani su paneli posvećeni kreativnoj industriji, makroekonomskim prognozama za Zapadni Balkan, kao i panelom Podgoričkog kluba na kom su bivši lideri zemalja u regionu govorili o viziji Zapadnog Balkana do 2030.

Glavna tema je svakako bila izvesnost učlanjenja u EU, ali i migrantska kriza, kao i negativni demografski tokovi.

Mirko Cvetković, bivši premijer Srbije ocenio je da je demografija problem svih problema u ovom regionu.

„Prema nekim podacima sa Z. Balkana samo u EU svake godine ode 220.000 ljudi. To je za četiri godine milion manje“, ocenio je Cvetković.

Bivši predsednik CG Filip Vujanović istakao je da je EU prekršila reč i poslala lošu poruku kada je odbila da odredi datum početka pregovora S. Makedoniji.

Mladen Ivanić, nekadašnji član predsedništva BiH otišao je dotle da mu  članstvo neke od zemalja Z. Balkana u EU do 2030. deluje kao utopija.

Zlatko Lagumdžija, bivši predsedavajući Saveta ministara BiH istakao je da se EU, ali i zemlje regiona dele po liniji na one koji su inkluzivni prema migrantima i one koji su za segregaciju.

Na predstavljanju makroekonomskih projekcija rečeno je da se očekuje privredni rast u regionu od tri do četiri odsto uzevši u obzir efekte Korona virusa i usporavanje ekonomije evrozone. Enrike Blanko Armas, vodeći ekonomista Svetske banke ocenio je da rast od 3-4 odsto nije dovoljan i da je potrebno sedam odsto. On je ukazao na zaključke iz analize SB Nova agenda za privredni rast Srbije, pre svega investicije koje treba da dostignu 26 odsto BDP-a, i to pre svega privatne. Takođe, potrebno je raditi na konkurentnosti privrede i korporatizaciji javnih preduzeća.

U naredna tri dana na forumu će učestvovati 1.300 učesnika.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari