Počeo remont pruge Požarevac - Majdanpek 1

Kompanija „Infrastruktura železnice Srbije“ počela je remont pruge Požarevac – Majdanpek u dužini od 90 kilometara a radovi su započeli u železničkoj stanici Požarevac. Rok za završetak radova je 180 dana.

Kompanija će remont izvoditi u sopstvenoj režiji, zapravo sopstvenom mehanizacijom i kadrovima, u okviru tekućeg održavanja pruge. Radovima će biti obuhvaćeni zamena šina, pragova i tucanika, zamena kolosečne rešetke, mašinsko rešetanje i regulisanje koloseka.

Inače, železnička saobraćajnica Požarevac – Majdanpek je u izuzetno lošem stanju. Pruga je jednokolosečna i izgrađena 1938. godine. Do danas su na ovoj pruzi remontovane samo pojedine njene deonice, u ukupnoj dužini od oko 40 kilometara i to još 1991. godine. Zbog toga je na pedeset kilometara ove pruge brzina vozova danas samo od 10 do 20 kilometara na sat, a na preostalih 40 kilometara pruge svega 50 kilometara na sat.

Nakon remonta, vreme putovanja vozova sa sadašnjih četiri sata biće skraćeno na 75 minuta, a opterećenje pruge biće povećano sa sadašnjih 16 na 22,5 tona po osovini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari