Počinje sa radom kineska fabrika za proizvodnju delova za nemačku auto-industriju 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

U Kragujevcu će sutra , prema oficijelnoj informaciji, biti otvorena nova fabrika kineske kompanije Jan Feng, koja slovi za globalnog lidera u proizvodnji automobilskih delova. 

Otvaranju kineske fabrike u centru Šumadije, pored ostalih će, kako je najavljeno, prisustvovati i  predsednik Srbije  Aleksandar Vučić. Fabrika Jan Fenga u Kragujevcu locirana je u slobodnoj zoni „Šumadija, na ulazu u grad iz pravca Batočine, kraj još uvek nezavršene četvorokolovozne saobraćajnice prema Koridoru 1o, u kojoj je holandska kompanija CTP Invest proletos  započela prvu fazu izgradnje Industrijskog parka. 

Industrijski park u Slobodnoj zoni „Šumadija“ površine je 28 hilјada kvadratnih metara, a u prvoj fazi izgrađeno je, prema ranijoj informaciji iz CTP Investa, nešto više od 18.000 kvadrata poslovnog prostora, u kojem JanFeng sutra, u svojstvu zakupca pogona,  zvanično počinje proizvoidnju auto – delova.  Ukupna vrednost investicije je 24 miliona evra.  Investicija CTP-a u objekat i prateće sadržaje iznosi 16 miliona evra, dok ulaganje zakupca, kompanije  JanFeng, u nabavaku opremu „teži“ oko osam miliona evra.  U kineskoj fabrici auto-delova u Kragujevcu u dogledno vreme trebalo bi da bude zaposleno oko 800 radnika, a koliko ih je trenutno angažovano znaće se sutra.

– Kragujevac je za nas strateški važan grad, kao regionalni, univerzitetski i centar sa velikom industrijskom tradicijom. Mi smo sada u Kragujevcu u fazi realizacije objekta koji će imati više od 25.000 kvadratnih metara proizvodnog i oko 3.000 kvadrata kancelarijskog prostora. Obejat će se prostirati na na tri etaže i imaće sve prateće sadržaje moderne fabrike, kao što su laboratorije i sve drugo što je potrebno za savremenu proizvodnju. Objekat identičan ovome u Kragujevcu, pre dve godine napravili smo u Češkoj, tako da je ovo nastavak dobre saradnje sa klijentom za koga radimo. U suštini ovde će se baviti proizvodnjom za auto-industriju, oni su dobavlјači velikih kompanija, ali ovde će se proizvoditi zahtevni tehnološki delovi za jednog od tri najveća nemačka proizvođača automobila, rekao je proletos, na početku izgradnje Slobodne zone „Šumadija“, rekao je Vlatko Đuriček iz CTP Investa.

Kompanija Jan Feng većinski je  vlasnik američkog Adienta koji je svojevremeno poslovao u sastavu multinacionalne kompanije Džonson kontrols. Kraj fabrike JanFenga  biće lociran i savremen Folksvagenov prodajno – sevisni objekat, čija izgradnja je  startovala sredinom godine.                                                                              

Naspram tog gradilišta, u toku je izgradnja novog pogona španskog proizvodjača auto-delova Teknija, koja je svojevremeno u Kragujevcu kupila firmu za proizvodnju auto-dizalica Promotor IRVA, i koja godinama unazad radi u pogonima nekadašnje Zastavine fabrike „21.oktobar“. Direktor fabrike Teknija u Kragujevcu Slobodan Radović za naš list kaže da će novi pogon, površine oko 5.500 kvadratnih metara, biti završen do proleća naredne godine, te da će u njemu  biti angožavano ukupno nešto više od 100 radnika.                                                                                                          

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari