Podneto više od 116.000 zahteva za građevinske dozvole, do februara rešeno 98 odsto 1Foto: Milan Nikić

Prema podacima Nacionalne alijanse za lokalni i ekonomski razvoj (NALED), Kragujevac je među najuspešnijim gradovima u Srbiji u izdavanju garđevinskih dozvola u prošloj godini.

Taj podatak je, smatraju u gradskoj upravi, a prenosi Radio-televizija Kragjevac (RTK), „dobra vest i svojevrsna potvrda dobrog poslovnog ambijenta koji Kragujevac nastoji da izgradi i ponudi preduzetnicima i kompanijama.

U informaciji NALED-a navodi se, pored ostalog, da pandemija kovida 19 nije zaustavila gradnju u Srbiji, o čemu sved oči podatak da je 2020. godine, u Srbiji podneto 116.737 zahteva za građevinsku dozvolu, što je za osam odsto više nego u 2019.

Do februara ove godine, ističe se, rešeno je 98 odsto zahteva, od čega 86 posto sa pozitivnim ishodom. U Kragujevcu je lane ukupno podnet 4171 zahtev za izdavanje građevinsih dozvola, po čemu je na četvrtom mestu u državi.

U delu informacije NALED-a, u kojem se govori o brzini izdavanja dozvola za gradnju, navodi se da je primetno je da „prosečni rokovi neznatno prevazilaze rokove propisane zakonom, ali isto tako ohrabruje činjenica da se prosečan rok rešavanja zahteva, u 2020, smanjio kod svih tipova dozvola u odnosu na 2019. godinu“.

U prilog rečenom i podatak da je za izdavanje građevinske dozvole pretprošle godine bilo neophodno devet dana, dok je u 2020. ista procedura skraćena na sedam radnih dana.

Prema podacima NALED-a, na listi najuspešnijih gradova u izdavanju građevinskih dozvola za 2020. godinu su, pored Kragujevca, Sremska Mitrovica, Novi Sad, Sombor i Šabac.

U kragujevačkoj gradskoj upravi kažu da nastoje da tokom postupka „ispoštuju sve zakonske rokove“ i da građevinska dozvola investitoru bude izdata u roku od pet dana od prispeća kompletne dokumentacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari