Podsticaj zapošljavanju 1Foto: www.šabac.rs

U Šapcu već nekoliko dana Trening centar, u okviru Projekta „Podrška razvoju obrazovanja i zapošljavanja“ (SEED STEP II), koji se finansira sredstvima Austrijske razvojne agencije i organizacije Volkshilfe Solidaritet.

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Grada Šapca, koje čine Privredni savet i Savet za zapošljavanje, predložilo je projektne ideje „one stop shop“ za zapošljavanje mladih, radionicu za edukaciju za rad na CNC mašinama i radionicu za šivenje i obradu kože. Iskustva Lokalnog partnerstva, kao primer dobre prakse, Šabac razmenjuje sa opštinama Apatin, Kula, Vladičin Han i Surdulica. Za radove i nabavku opreme za edukaciju za rad na CNC simulatorima iz Projekta „SEED STEP II“ opredeljeno je 42.000 evra. Grad Šabac je za potrebe Trening centra dodelio zgradu na korišćenje Centru za stručno usavršavanje Šabac koji je akreditovana institucija za obrazovanje odraslih lica i koji će upravljati Trening centrom.

Italijanska firma „Pasubio“ opremila je jednu radionicu mašinama za obradu kože, a vrednost te investicije je 7.500 evra. Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović istakao je da će Šapčani koji savladaju veštine u Trening centru imati priliku da zarađuju više. Ambasador Austrije Nikolaus Luteroti rekao je da je pomoć pri otvaranju Trening centra konkretna pomoć Srbiji na putu ka EU.

– Ovakav Trening centar je važan deo plana i upravo ovde imamo jednu austrijsku firmu koje je ostvarilo vrlo blisku saradnju a to je firma Mondi. Veća stopa zaposlenosti, naročito zaposlenosti među mladim ljudima važna je za celu ovu regiju i za celu Srbiju, kazao je Nikolaus Luteroti. Otvaranju Trening centra u Šapcu prisustvovali su i ambasador Belgije u Srbiji, Kunrad Adam, predstavnici Trgovinskog odeljenja Austrijske ambasade, predstavnici partnera na projektu, šabački privrednici i predstavnici Gradske uprave.

Projekat „Razvoj Šapca po meri građana“ se realizuje uz pomoć sredstava iz budžeta Grada Šapca. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari