Pokrajinska vlada započela automatizaciju sistema protivgradne zaštite 1Novi Sad Foto: Mihajlo Marković

U Pokrajinskoj vladi danas je potpisan ugovor o nabavci opreme za automatizovane protivgradne stanice sa pratećim radovima i uslugama za Radarski centar Fruška gora, kojim će se daljinski automatizovati 118 postojećih lokacija za lansirne stanice, ukupne vrednosti 583,5 miliona dinara.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević rekao je da je ovo važan, višedecenijski projekat kojim će se doprineti unapređenju rada celokupne protivgradne zaštite.

„Prednost ovog sistema je što će se delovati u realnom vremenu, što do sada nije bio slučaj, kao i pouzdanost, preciznost i bezbednost u radu“, rekao je Radojević.

Prema njegovim rečima, od 2017. godine izdvojeno je oko 87 miliona dinara za nabavku 2.700 protivgradnih raketa.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da će realizacija projekta početi na teritoriji Srema, a u pripremi je projektna dokumentacija i za druga dva radarska centra i taj posao trebao bi da bude realizovan naredne godine.

„Automatizacija priotivgradne zaštite veoma je značajna pre svega za poljoprivredu i poljoprivrednike, kojima će omogućiti bolje rezultate i veću efikasnost u borbi protiv gradonosnih oblaka“, naveo je Mirović.

Direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda Jugoslav Nikolić rekao je da je današnjim potpisivanjem ugovora napravljen iskorak u modernizaciji čitavog sistema odbrane od grada u Srbiji, jer su rakete jedino sredstvo u borbi protiv grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari