Poslanici usvojili budžet 2018. godinu 1Foto: Foto: Fonet/Aleksandar Levajković

Poslanici Skupštine Srbije nakon četvoročasovnog glasanja usvojili su u celini budžet za narednu godinu kojim su planirani prihodi od 1.178 milijardi dinara, a rashodi od 1.207 milijardi dinara.

Za usvajanje tog zakona u načelu glasalo je 150 poslanika, dok je protiv bilo 12. Planirani fiskalni deficit na nivou Republike iznosi 0,6 odsto bruto domaćeg proizvoda, odnosno 28,4 milijarde dinara, što je 40,7 milijardi dinara manje od deficita planiranog budžetom za 2017. godinu.

Očekuje se da prihodi budžeta od naplate poreza budu 988,6 milijardi dinara, od čega je naplata PDV-a 503,4 milijarde. Budžet za narednu godinu planiran je na osnovu prognoze da će u 2018. godini realni rast BDP-a iznositi 3,5 odsto, uz inflaciju od 2,7 odsto. U odnosu na realizaciju u tekućoj godini, investicije će u sledećoj godini biti 30 odsto veće i iznosiće preko 180 milijardi dinara na nivou opšte države, odnosno 128 milijardi dinara na nivou Republike. Osnovni ciljevi budžeta za narednu godinu su održavanje postignute makroekonomske stabilnosti i nastavak primene mera fiskalne konsolidacije, kao i dalje smanjenje učešća javnog duga u BDP-u, započeto u 2016. godini.
Usvojene su i izmene Zakona o budžetskom sistemu koje, između ostalog, predviđaju u 2018. povećanje plata od pet do 10 odsto u javnom sektoru i povećanje penzija za pet odsto. Takođe, produžena je zabrana zapošljavanja u javnom sektoru do kraja 2018. godine.

Predviđeno je da se učešće zarada u javnom sektoru bez doprinosa na teret poslodavaca smanji do nivoa od sedam odsto BDP-a, sa trenutnih 8,3 odsto.

Inače, poslanici vladajuće većine povukli su amandmane podnete na zakone o kojima se prethodnih dana raspravljalo na sednici Skupštine Srbije. Povučeni su amandmani koje su tri dana obrazlagali i na njih potrošili većinu vremena za raspravu, a koji se odnose na rebalans budžeta za 2017. godinu i izmene i dopune Zakona o budžetskom sistemu. To je i bio razlog za oštro negodovanje poslanika opozicije, koji su naveli da se time dodatno unižava rad parlamenta.

Goran Ćirić, šef poslaničke grupe DS smatra da se u istoriji nije desilo da vladajuća većina opstruiše rad skupštine.

– Prvo su podneti amandmani sa željom da se onemogući debata o tome kako će građani da žive u 2018. godini, da bi se sprečila opozicija u komentarima i predlozima za budžet za narednu godinu. Onda su ti isti amandmani povučeni što pokazuje da većina opstruiše rad institucija najvažnijih za građane Srbije – rekao je Ćirić i dodao i da slika koja je poslata iz parlamenta govori na koji način vladajuća većina zamišlja dijalog u Srbiji.

Šef poslaničke grupe Dosta je bilo Saša Radulović rekao je da je povlačenjem amandmana ponovo prekršen Poslovnik o radu parlamenta jer, kako je istakao, amandman ne može da se povuče kada se o njemu završi rasprava. Napominje da je povlačenje amandmana počelo u sredu, a da su neki povučeni i u četvrtak ujutru, odnosno posle završene rasprave što ne bi smelo da bude prihvaćeno.
Radulović je kazao da je tragično što se u pojedinostima o budžetu nije raspravljalo, te da u državnoj kasi ima novca, ali se troši na način koji nije u interesu svih građana nego „na parazitski partijski sistem koji ubija Srbiju godinama“.

Zoran Živković, poslanik Nove stranke, smatra da je vladajuća koalicija povukla amandmane jer ako bi glasali za njih, a protiv stava vlade, onda bi budžet pao ili bi, ako ne glasaju za njih, ispali smešni.
– Opozicija je mogla da izabere da zbog načina na koji se vladajuća većina ponaša napusti parlament i ostavi „klovnove da sami budu u cirkusu“ ili da nastavi da se bori u parlamentu dok za to postoje i minimalni uslovi – kaže Živković, dok je šef poslaničke grupe radikala Vojislav Šešelj konstatovao da je vlast ugasila svetlo u Skupštini Srbije i da ovo što se sada dešava predstavlja sumrak demokratije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari