Posle četiri godine, prve penzije u (skoro) punom iznosu 1Foto: Stefana Savić

U odnosu na poslednji ček koji su primili u oktobru penzioneri će 9. i 10. novembra primiti prvi deo oktobarske penzije koji će za pet do 25 odsto biti veći.

To je posledica ukidanja Zakona o privremenom smanjenju penzija, koje je najavljeno proletos, a sprovedeno u avgustu ove godine. Iako će u odnosu na 2014, kada je Vlada odlučivši se na štednju „skresala“ primanja penzionerima, naredna penzija biti za nekih osam do 13 odsto veća, realnog povećanja nema jer bi penzije od pre četiri godine, da štednje nije bilo, sada bile još veće.

Penzioneri koji su 2014. dobijali 35.000 dinara sada će primiti devet odsto veću penziju, što je nekih 38.000 dinara. Najmanje povećanje sleduje penzionerima koji imaju 120.000 dinara, jer će njihove penzije ubuduće biti za 8,4 odsto veće. Oni sa najnižim penzijama, nižim od 25.000 dinara dobiće za nešto više od 13 odsto veću penziju od one koju su imali 2014. godine.

Kako je predsednik države Aleksandar Vučić pre nekoliko meseci objasnio, oni koji su imali 50.000 dinara 2014. imaće ukupno povećanje od 9,1 odsto i primiće penziju od 54.541 dinar. Najveći problem, kako je to tada rekao Vučić, bio je sa 1,19 milionera penzionera koji primaju manje od 30.000 dinara, i oni će umesto 2,8 odsto povećanja (koliko je trebalo da bude) dobiti pet odsto. Isto toliko će dobiti i oni kojima penzije pre četiri godine nisu smanjivane, a to su svi oni koji su primali manje od 25.000 dinara mesečno.

Pet odsto povećanja u odnosu na septembarsku penziju u Srbiji primiće 1,3 miliona penzionera. „Tih milion penzionera kojima nije dirana penzija do 26.643 dinara, njima će biti povećana pet odsto. Onima do 34.003 dinara, kada se vrati posle ukidanja Zakona, pa razlika do pet odsto, tako da će biti pet odsto povećanje“, rekao je juče za RTS ministar rada Zoran Đorđević.

Zakonom o PIO kojim je ukinut Zakon o smanjenju penzija, uvedene su još neke izmene, a jedna od njih je i davanje mogućnosti Vladi da isplati novčani iznos kao uvećanje uz penziju u zavisnosti od ekonomskih kretanja i finansijskih mogućnosti republičkog budžeta. Konkretno, to znači da se ubuduće penzije više neće automatski usklađivati sa rastom cena ili povećanjem BDP-a, već je Vlada ta koja će odlučivati kada ima dovoljno novca u budžetu da se dotira PIO fond i povećaju penzije. Budžetom za ovu godinu u PIO fondu predviđeno je da prihodi od doprinosa budu 421 milijarda dinara, što je nekih 68 odsto od ukupnog prihoda koji je za ovu godinu 615 milijardi dinara, dok su transferi sa drugih nivoa vlasti 185,5 milijardi dinara (30 odsto).

Prve godine po umanjenju penzija, 2015. naplaćeni doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje činili su više od 61 odsto budžeta PIO fonda, dok su dotacije bile 37,3 odsto. Godinu pre, dotacije su u budžetu PIO fonda bile 44,2 odsto.

Prosečna penzija 26.320 dinara

Ministar rada Zoran Đorđević rekao je juče da su sredstva u budžetu za ovu i za sledeću godinu obezbeđena.

– To se tiče samog ukidanja Zakona koji je bio o privremenom umanjenju to je bilo 2,32 milijarde na mesečnom nivou, a za ovo povećanje od pet odsto za ovaj deo penzionera koji to treba da primi za njih je 1,02 milijarde na mesečnom nivou – rekao je Đorđević. Posle svih ukidanja, smanjenja i povećanja prosečna penzija koja se ovih dana isplaćuje u Srbiji je nekih 26.320 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari