Poštanska štedionica i UnionPay: Prva transakcija međunarodnog kartičarskog sistema 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Guvernerka Narodne banke Jorgovanka Tabaković, ambasador Kine u Srbiji Li Mančang, predstavnici Poštanske štedionice i Junion pej sistema (UnionPay) prisustvovali su prvoj transakciji tog međunarodnog kartičarskog sistema u mreži Banke Poštanska štedionica.

Tabaković je rekla da transakcija simbolično predstavlja novu epohu u saradnji dve vlade, jer će kineski građani i poslovni subjekti moći da podižu novac na bankomatima Poštanske štedionice.

Ovih dana se očekuje preciziranje i zaključivanje ugovora između Čajna Junion pej sistema i Narodne banke Srbije, kao operatora nacionalne kartične šeme Dina kard o prihvatanju Junion pej na POS terminalima i prodajnim mestima i zajedničke Dina kartice i njeno korišćenje u inostranstvu, kao i tehnologije Junion pej u Dina kard sistemu, rekla je Tabaković.

Ona je pozdravila činjenicu da je Poštanska štedionica kao najveća državna banka prepoznala značaj korišćenja Junion pej sistema na svojim POS terminalima, čime se Srbija uvrstila na listu od 160 država u kojima je omogućeno plaćanje tim karticama.

Tabaković je dodala da je odobreno oko 6,5 milijardi kartica u okviru Junion pej kartičarskog sistema, što je polovina svih platnih kartica u svetu.

Li je rekao da sada, kao ambasador Kine, svojim sugrađanima može da kaže da im je u Srbiji omogućemo korišćenje platnih kartica koje imaju u okvoru Čajna junion pej sistema.

U Evropi, Srbija je najveći prijatelj Kine, rekao je Li.

Vei Džihog, direktor međunarodnog tržišta Junion pej Internešnala i glavni rukovodilac za region Evrope, rekao je da je Srbija prvi strateški partner Kine u regionu centralne i istočne Evrope i da je prvom kvartalu ove godine broj kineskih turista u Srbiji porastao za 250 odsto.

Vei je rekao da se Junion pej sistem koristi u 168 zemalja i na 2,57 miliona bankomata u svetu.

Predsednik Izvršnog odbora Poštanske štedionice Bojan Kekić rekao je da ta banka sarađuje sa brojnim kineskim kompanijama, zbog čega su prepoznali važnost mogućnosti korišćenja Junion pej kartica u Srbiji.

Kekić je rekao da je Banka Poštanska štedionica društveno odgovorna banka koja je 2. aprila preuzela Jugobanku Ju banku iz Kosovske Mitrovice i sponzor je Odbojkaške reprezentacije Srbije, kao i odbojkaških klubova.

Svečanosti na kojoj je Vei podigao 1.000 dinara sa bankomata Poštanske štedionice svojom Junion pej karticom prisustvovale su i odbojkašice Tijana Bošković, Stefana Veljković, Ana Antonijević i Silvija Popović, kao i selektor Zoran Gajić. (kraj) vbr/ivt 15:29

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari