Potpisan memorandum o izgradnji Moravskog koridora 1Foto: FoNet/MGSI

Mihajlović je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekla da očekuje da u drugoj polovini 2019. počne izgradnja tog autoputa, koji će povezati Ćićevac, Stalać, Kruševac, Trstenik, Vranjačku Banju, Kraljevo i Čačak. Nedavno smo potpisali sporazum sa SAD i to je osnova za finalizaciju ugovora sa Behtelom u izgradnji Moravskog koridora, kazala je Mihajlović.

Ona je navela da je strateški sporazum o saradnji sa SAD potpisan za vreme boravka u Srbiji američkog ministra za trgovinu Vilbura Rosa.

Potpredsednik Behtela Šon Keni je rekao da je ta kompanija zadovoljna potpisivanje memoranduma i da očekuje da saradnja bude uspešna. Američki ambasador Kajl Skat je, upitan da li će iz SAD stizati povoljni krediti za izgradnju infrastrukture u Srbiji, odgovorio da veruje da američke kompanije mogu da ponude isto tako dobre uslove kao Rusi, Kinezi i Evropljani. Verujem da će finansijski deo ugovora biti koristan i za Srbiju i za Behtel, rekao je Skat.

Na pitanje kako SAD mogu da očekuju od Srbije saradnju sa takozvanim Kosovom, Skat je rekao da SAD priznaju Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu i da Amerikanci sarađuju sa tom zemljom i njenim izabranim rukovostvom, kao i sa svima drugima u regionu. Stabilnost regiona se poboljšava, a jedan od ključnih elemenata za jačanje stabilnosti je ekonomski razvoj, zaključio je Skat.