Potpisan sporazum o saradnji Srbije i Austrije u oblasti inovacija 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenad Popović potpisao je danas Memorandum o saradanji u oblasti inovacija sa austrijskim ministrom saobraćaja, inovacija i tehnologija Norbertom Hoferom.

Popović je novinarima u Vladi Srbije rekao da je Memorandum „dodatni zamajac“ za saradnju srpskih kompanija sa austrijskim firmama.

„Austrija je jedan od najvažnijih partnera Srbije i ima ogroman broj inovativnih preduzeća i jednu od najkvalitetnijih industrija, pa srpski privrednici to mogu da iskoriste“, rekao je Popović.

Dodao je da srpske i austrijske kompanije mogu da sarađuju i u nastupima na tržištima SAD, Rusije, Kine i afričkih zemalja.

Srbija će, kako je rekao, od saradnje imati ogomnu dobit, a i austrijske firme će imati mnogo koristi od „izvanrednih srpskih inženjera i inovativnih kompanija“.

Hofer je istakao da će „Momorandum imati ključni značaj za tehnološki razvoj, a da je južno od Austrije, ovde upoznao najbolje inženjere“.

„Naše zemlje nisu bogate naftom, ali zahvaljujući istraživanjima dovodimo razvoj zemlje do vrha i to je put kojim treba da idemo“, rekao je Hofer.

Istakao je da su „najvrednija sirovina koju imamo ljudi i volja da idemo ka napretku na našu i dobrobit Evrope“.

Osim ljudskog blaga, Srbija, prema njegovim rečima, ima još jednu sirovinu koja se može smatrati blagom, a to su uljani škriljci.

„Nadam se da će Srbija uskoro postati članica EU pa će se saradnja razvijati i u okviru te zajednice“, rekao je Hofer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari