Direktni letovi sa Indijom 1Foto: Fonet/Marija Đoković

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović potpisao je danas sa ambasadorom Indije u Srbiji Subratom Batačardžijem sporazum o saradnji u oblasti zdravlja bilja i biljnog karantina.

Batačardži je potom sa ministarkom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zoranom Mihajlović potpisao i sporazum o vazdušnom saobraćaju. Potpisivanju sporazuma prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i potpredsednik Indije Venkaj Naidu.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i indijski ambasador u Beogradu Subrat Batardži potpisali su danas Sporazum o vazdušnom saobraćaju, kojim se otvaraju mogućnosti za obavljanje direktnog redovnog vazdušnog saobraćaja između dve zemlje.

Novi, moderan sporazum o vazdušnom saobraćaju važan je korak na tom putu, jer je bolje povezivanje uslov za unapređenje odnosa u oblasti ekonomije, za razgovore o novim poslovima i potencijalne nove investicije, rekla je Mihajlovićeva, saopštio je njen kabineta.

Potpisanim sporazum o vazdušnom saobraćaju stvaraju se mogućnosti za obavljanje direktnog redovnog vazdušnog saobraćaja između dve zemlje, kao i dogovaranja komercijalnih aranžmana podele koda između avioprevoznika, dodaje se u saopštenju.

Poslovni forum Srbija – Indija

Srbija je brzorastuća ekonomija i ona je vodeća destinacija za investicije u centralnoj i istočnoj Evropi, izjavio je danas potpredsednik Indije Venkaj Naidu, dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio da nije ekonomski lako ući u Indiju, a indijske kompanije je pozvao da investiraju u Srbiju. Ako hoćete da ulažete u Srbiju, da ispitate mogućnosti ulaganja, garantujem vam da nećete naći bolje mesto za ulaganje. Šta vam god ponudi druga zemlja u okruženju, u EU, ja vam garantujem da ćemo vam mi dati povoljnije uslove, naglasio je Vučić.

Vučić je na Poslovnom forumu Srbija -Indija rekao da je i sam bio zapanjen hiljadama kilometara autoputeva koji se grade u Indiji, železnicom, aerodromima, ukazujući da se razgovara sa zemljom koja ima neslućene potencijale. Srbija je u protekle tri godine za 50 mesta popravila poziciju na listi Svetske banke, ali od lista su važniji brojevi, a oni pokazuju da je u proj polovini ove godine Srbija druga po rastu u Evropi, kazao je Vučić. On je napomenuo da Srbija treću godinu zaredom ima suficit u budžetu, a po stranim direktnim investicijama je iznad ostalih u regionu zapadnog Balkana. U Srbiji imate stabilno poslovno okruženje, a najveće tržište pokrivate ako radite posao u Srbiji, veće od EU, jer zbog sporazuma o slobodnoj trgovini koje imamo odavde bez carina pokrivate tržište EU, Belorusije, Rusije i Kazahstana, kao i veći deo tržišta Turske, precizirao je Vučić. Potpredsednik Indije Venkaj Naidu rekao je da je Indija svesna potencijala koje Srbija kao rastuća ekonomija ima u ovom važnom regionu.

Predsednik Vučić je rekao da je Srbija mala zemlja, a ja sam rekao da nije mala, ima visokog lidera i postaće ekonomija koja će u narednim godinama biti visokopozicionirana, istakao je Naidu. Transformacija Srbije u proteklih nekoliko godina je vidljiva, a važne fiskalne i strukturne reforme koje je preduzela vlada dale su rezutat u značajnom napretku ekonomskih prilika i poslovnog okruženja, ocenio je Naidu.

On je predoćio da je i Indija krenula putem ekonomskih transformacija i daje izuzetne mogućnosti u brojnim sektorima i za srpske preduzetnike. Ekonomija Indija raste po stopi od 8,2 odsto godišnje i jedna je od najbrže rastućih velikih ekonomija na svetu, rekao je Naidu i napomenuo da je cilj njegove zemlje da do 2025. godine postane trilionska ekonomija. U protekle dve godine značajno smo napredovali na listi Svetske banke o uslovima poslovanja i uveravam vas da ćemo još napredovati, rekao je Naidu. Predsednik Privredne komore Marko Čadež rekao je da forumu prisustvuje 50 srpskih preduzeća i da će oni posle plenarnog dela imati priliku i za bilateralne razgovore sa predstavnicima indijskih kompanija, a u postizanju dogovora mogu da računaju na pomoć Komore. Jačanje ekonomske i trgovinske saradnje sa Indijom je velika šansa za srpsku privredu i na vladama je da naprave okvir, ali je na privredi da taj okvir ispuni dobrim poslovima, rekao je Čadež.

Potpredsednik Konfederacije indijske industrije Mehruf Manalodi rekao je da državna poseta dolazi u pravom trentuku i važan je korak u bilateralnim ekonomski odnosima sa Srbijom, jer postoji veliki potencijal koji treba da se aktivira. Srbiju vidimo kao kapiju za ulazak u Evropu. Ovo je važan trenutak da unaredimo ekonomsku saradnju dok dve ekonomije beleže dobar rast. Naš industrijski rast je 8,2 odsto, dok je srpska ekonomija zabeležila rast od 4,8 odsto, rekao je on. Delegaciju Indije na poslovnom forumu čine privrednici iz sektora zdravstva, infrastrukture, IT sektora, obrazovanja, nekretnina, pravnih i finansijskih usluga i sportskog turizma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari