Poverenica: Žene da traže priliku 1Foto: Kopaonik biznis forum

Žene moraju da preskoče barijere i da ne čekaju, već da traže prilike, izjavila je danas poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković na panelu „Uloga žena u promeni poslovnog okruženja“ u okviru 25. Kopaonik biznis foruma.

Janković je rekla da, iako u Srbiji više od polovine stanovništva čine žene, njih i dalje nema u dovoljnom broju na rukovodećim mestima u kompanijama i preduzećima, a da bi dostigle istu platu kao svoje kolege, treba da rade 40 dana duže u toku godine.

Navodeći da u Srbiji muškarci, prema zvaničnim statističkim podacima, imaju 10,4 odsto veću platu u odnosu na žene za isti posao, Janković je precizirala da se najveći platni jaz primećuje kod zaposlenih koji imaju od 40 do 49 godina i imaju visoku stručnu spremu.

Neophodna je aktivna uloga očeva u podizanju dece i mapiranje terena za žensko preduzetništvo, a sve je to nemoguće ostvariti ukoliko se ne uključe muškarci, naglasila je Janković.

U saopštenju iz kabineta Poverenika za zaštitu ravnopravnosti navodi se da su na panelu govorile i pomoćnica direktora EBRD Aleksandra Vukosavljević, direktorka za tržište Srbije, Crne Gore i BiH Masterkard Jelena Ristić, liderka programa za žene pobednice u preduzetništvu za region EMEIA Nataša Nikolić i predsednica organizacije Dostignuća mladih Svetlana Kisić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari